utorak, 7. ožujka 2023.

Važnost obilježavanja Dana žena

Međunarodni dan žena, 8. ožujka, meni je važan i nezaobilazan datum koji se treba obilježiti u školi. Na žalost, rekla bih da neke učiteljice biraju između obilježavanja Dana žena i Dana majki, kao da se radi o jednom te istom, međutim, radi se o dvije potpuno različite stvari.

Dan žena prilika je da se razmišlja o jednakosti spolova i pravima žena, na kraju krajeva i o ljudskim pravima. Dan majki prilika je za iskazivanje zahvalnosti majci, na požrtvovnosti i ljubavi koju nam je dala.

Postoji mnogo kreativnih i zabavnih načina na koje možete obilježiti Međunarodni dan žena u razredu. Evo nekoliko ideja:

1. Raspravite o važnosti Međunarodnog dana žena i zašto se obilježava. Možete pročitati priču o nastanku ovog dana, kao i naglasiti da je to prilika da se razmišlja o jednakosti spolova i pravima žena.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) se obilježava 8. ožujka svake godine. Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u tvornicama tekstila prvi put su protestirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena. U nekim državama svijeta žene još uvijek nemaju pravo na jednako školovanje kao muškarci...

2. Pokažite svojim učenicima slike i fotografije žena koje su se istaknule u različitim područjima, poput znanosti, sporta, politike ili umjetnosti. Zajedno razgovarajte o njihovim dostignućima i utjecaju.

3. Pokrenite razrednu raspravu o ulogama i stereotipima koji se pripisuju ženama u društvu. Pitajte učenike što misle o tome i podijelite svoja mišljenja. Razgovor može biti vrlo koristan u promicanju razumijevanja i uklanjanju predrasuda.

4. Organizirajte umjetnički projekt u kojem učenici mogu crtati ili slikati inspirirane ženama koje su ih nadahnule. Nakon toga, možete ih objesiti u razred ili izložiti u školskom hodniku.

Izaberite knjigu ili priču koja govori o važnim ženama ili temama koje se tiču jednakosti spolova, poput priče o Malali Yousafzai ili knjige "Priče za laku noć za mlade buntovnice" (Goodnight Stories for Rebel Girls). Pročitajte priču zajedno s razredom i održite raspravu o njezinim važnim porukama.

Malala Yousafzai, pakistanska je obrazovna aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine. Nagrađena kada je imala 17 godina, najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade na svijetu, druga Pakistanka i prva Paštunka koja je dobila Nobelovu nagradu.

Priče za laku noć za mlade buntovnice su svjetski bestseller. To su maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena - buntovnica, koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta.

5. Pogledajte ili se prisjetite filmova ili knjiga sa ženskim protagonistima. Izaberimo one likove koji su bili proaktivni, žene ili djevojčice koje su se zauzele za sebe. 

6. Organizirajte radionicu, npr. kao raspravu o tome je li bolje/nije bolje biti dječak ili djevojčica, muškarac ili žena. Forum za slobodu odgoja izradio je na tu temu materijale za edukatore koje možete preuzeti ovdje. Od materijala potrebni su samo olovke i papiri. Radionica je dio publikacije pod nazivom Smjernice za ostvarenje rodne ravnopravnosti u školama, financirano sredstvima Europske unije.


Neke od ovih ideja mogu se prilagoditi različitim dobnim skupinama, ali nadam se da će vam pomoći u planiranju aktivnosti, da bi vaši učenici bolje razumjeli važnost Međunarodnog dana žena i jednakost spolova.

Nema komentara:

Objavi komentar