subota, 9. svibnja 2020.

Filmska kritika: Animirani filmovi Priče iz davnine

Nagrađivani multimedijski projekt "Priče iz davnine", nastao prema knjizi Ivane Brlić Mažuranić i u produkciji "Bulaja naklade"okupio je poznate animatore i druge umjetnike iz cijelog svijeta. Ovdje možete pročitati kratku filmsku kritiku i preporuku, koliko bi koji od crtića mogao biti zanimljiv i prikladan za djecu nižih razreda osnovne škole.
  • Ribar Palunko i njegova žena ****
Animirani film u režiji francusko-američke animatorice Laurence Arcadias, ispričan na dalmatinskom dijalektu, nježno, simpatično i prožeto humorom. Narator je odličan - naš poznati glumac Leon Lučev. Animacija je kreativna i bazira se na pastelnim bojama i jasnim linijama, u duhovitoj kombinaciji sa foto-kolažem i, ponekad za djecu malo previše apstraktnim geometrijskim formama. Francuski retro - dizajn, rekla bih. Može biti zanimljivo kao poticaj za likovnu radionicu.

Priča: Siromašni Ribar Palunko tražio je bolji život i uzbuđenje. "Šta ujutro uvatim, uveče pojidem, i nima na za mene nikakve radosti na ovome svitu." Uhvati ribicu koja ispunjava želje - i tu počinje avantura.