subota, 6. lipnja 2020.

Štafeta tablice množenja

Iskombinirali smo zabavnu suradničku fizičku aktivnost sa tablicom množenja koju je do sada, pred sam kraj školske godine, već trebalo automatizirati u drugom razredu.

Trebamo kartice s ispisanim svim umnošcima s tablice množenja do 10, sve to u nekom recimo velikom pladnju. Još treba ispisati i pedesetak brojeva koji nisu umnošci s tablice množenja. To će biti "kukavičja jaja", postavljena dakle da zavaraju igrače. Također, potrebne su 2 prazne tablice množenja koje možemo ispisati i kredom na pločnik; za svaku ekipu po jedna. Trebamo i po jedan balon i iglicu za svaku ekipu - ili nešto drugo efektno, čime će ekipa označiti kraj svoje potrage.


Igra se u dvije trake. Na startu stoje kolone djece, a na kraju, točno između dvije trake, stoji pladanj s karticama umnožaka i lažnih umnožaka. Dakle, obje ekipe traže točne umnoške iz istog pladnja.

Cilj je otrčati do pladnja, brzo uzeti jednu karticu s umnoškom i staviti je na pravo mjesto u tablici, te se vratiti na start, odnosno dotaknuti dlan svog suigrača koji čeka na startnoj poziciji i stati na kraj kolone. Igra se dok ekipa ne zaključi da su na pladnju ostala još samo kukavičja jaja, pa iglicom probuši balon svoje ekipe. Druga ekipa ima pravo igrati sve dok i oni ne probuše svoj balon. Ukoliko igrač koji stavlja karticu na tablicu množenja, shvati da je netko od njegovih igrača pogriješio, smije ispraviti pogrešku - pomaknuti jednu ili više kartica na pravo mjesto. "Kukavičja jaja" se ostavljaju na pladnju.

Možemo igrati i verziju gdje svaka ekipa slaže svoju tablicu i igra se dok ju ne poslože cijelu, ali imajte na umu da tad treba izraditi duplo više kartica s brojevima, tj. toliko puta više koliko imamo ekipa.

Nema komentara:

Objavi komentar