subota, 9. svibnja 2020.

Filmska kritika: Animirani filmovi Priče iz davnine

Nagrađivani multimedijski projekt "Priče iz davnine", nastao prema knjizi Ivane Brlić Mažuranić i u produkciji "Bulaja naklade"okupio je poznate animatore i druge umjetnike iz cijelog svijeta. Ovdje možete pročitati kratku filmsku kritiku i preporuku, koliko bi koji od crtića mogao biti zanimljiv i prikladan za djecu nižih razreda osnovne škole.
 • Ribar Palunko i njegova žena ****
Animirani film u režiji francusko-američke animatorice Laurence Arcadias, ispričan na dalmatinskom dijalektu, nježno, simpatično i prožeto humorom. Narator je odličan - naš poznati glumac Leon Lučev. Animacija je kreativna i bazira se na pastelnim bojama i jasnim linijama, u duhovitoj kombinaciji sa foto-kolažem i, ponekad za djecu malo previše apstraktnim geometrijskim formama. Francuski retro - dizajn, rekla bih. Može biti zanimljivo kao poticaj za likovnu radionicu.

Priča: Siromašni Ribar Palunko tražio je bolji život i uzbuđenje. "Šta ujutro uvatim, uveče pojidem, i nima na za mene nikakve radosti na ovome svitu." Uhvati ribicu koja ispunjava želje - i tu počinje avantura. • Šuma Striborova ***
Autor crtića je Alistair Keddie, škotski animator, dizajner i fotograf. Animacija je plošna, dosta rudimentarna, boje vedre, a sinkronizacija primjerena djeci, sa simpatičnim naratorima, s dalmatinskim naglaskom.
  Priča: Jednoga dana zašao neki momak u šumu Striborovu, da nasiječe drva za ognjište. Nije znao da je ta šuma začarana... Umjesto drva, kući je iz šume majci doveo snahu, najljepšu djevu koju je ikada vidio. Ali uskoro se pokazalo da snaha nije onakva kako je mladić doživljava...

  • Kako je Potjeh tražio istinu **
  Ovaj je crtić zamišljen kao otkačena, rockerska interpretacija priče, pa se to odražava i u dizajnu likova. Moram priznati, sinkronizacijom nisam oduševljena, no djeci će vjerojatno biti duhovito. Dosta je šatrovačkog govora, a glumci koji daju glasove nisu na razini nekih drugih crtića iz ove serije. Režiser je australski animator Nathan Jurevivius. Priča koja je sama po sebi dosta okrutna, ublažena je opuštenim pristupom. Poštovanje prema starijima vrijedna je poruka koju nosi ova priča i film.


  Priča: Jednom davno, u vrlo davno doba, živio je jedan starac sa svoja tri unuka, na krčevini u staroj bukovoj gori. Jednoga jutra braća su otišla u šumu sakupiti meda i tamo su sreli Svarožića, koji im je pokazao što sve na svijetu ima i što im je suđeno. Ali šumom se povlačio i Bjesomar, vladar svih šumskih bjesova, koji je uživao u uhođenju i pakostima, a posebno je mrzio starca Vjesta i njegove unuke...


  • Regoč ****
  U režiji Helene Bulaje Madunić; dosta umjetničke, apstraktne animacije, na što djeca nisu baš navikla, no sa dopadljivo dizajniranom vilom Kosjenkom. Prekrasna sinkronizacija Jasne Bilušić, naše glumice i jazz pjevačice, dodaje na vrijednosti crtića. 

  Priča: Regoč je romantična bajka o priprostom, ali plemenitom divu Regoču i nježnoj, ali svojeglavoj vili Kosjenki i njihovim začuđujućim avanturama kroz nepoznati svijet...


  • Jagor *****
  Animirani film u režiji rusko-američkog "Studija Mobile" iz New Yorka. Lijepa i jednostavna animacija, rekla bih, rukom naslikana, tušem i akvarelom, a ponegdje i kolažirana fotografija. Glazba i ugodan glas poznatog glumca Vilija Matule ugodno nas vode kroz ovu dirljivu, ali i gorku priču. 

  Priča: Siroti dječak Jagor je živio s vrlo okrutnom maćehom i ocem koji nije previše vodio računa o sinu. Dječaka vreba i progoni zla vještica, baba Poludnica, koja ga odvuče u svoju užarenu jazbinu. U bijegu i avanturama pomažu mu njegove vjerne kozica i kravica-bušica, a čuva ga i sićušno fantastično biće Bagan... Bajka je puna misterioznih sila, od mračnog podzemlja do strašnih planina, ali kao uvijek, s lijepom poukom i sretnim završetkom. 


  • Neva *
  Crtić po bajci Sunce djever i Neva Nevičica, autor kojeg je Edgar Beals, kanadski animator, fotograf, dizajner, slikar, kipar... Film nije sinkroniziran, već čitamo priču (na ne baš čitljivom fontu). Čitava animacija napravljena je s asocijacijom na dvodimenzionalne plošne, jednostavne lutkice kakve bi bile u nekakvom malom putujućem lutkarskom kazalištu. Osobno nisam oduševljena tehničkom provedbom te ideje, a što se tiče djece - mislim da bi im malo teže bilo pohvatati priču na ovaj način. Glazba u podlozi koju također izvodi autor, previše je jednolična.

  Priča: Radi se o prekrasnoj i okrutnoj priči o mlinarevoj dobroj kćeri. Na dan kad se Neva Nevičica rodila, vile prorekoše njezinu budućnost, da će joj biti Sunce djeverom i da će joj u svatovima plesati... Zla vještica Mokoš, pretvara se u razna stvorenja i stavlja na kušnju Nevu Nevičicu.
  ______________________________________________________________________

  Piše: Martina Nemet

  Nema komentara:

  Objavi komentar