petak, 29. listopada 2021.

Winnie the Pooh - motivacija za čitanje lektire


Dobroćudni, šaljivi medo Winnie Pooh uvijek pomaže svojim prijateljima! Neizmjerno voli med, nestašan je i mudar u svojim djetinjim rečenicama. Ispunjava nas pozitivnom energijom i svojom jednostavnošću inspirira male i velike. Svi vole ovoga medu, pa saznajmo nešto više o njemu! Koja je tajna njegove planetarne popularnosti i kako privući djecu da pročitaju knjigu - pročitajte u nastavku teksta! 

Prvu zbirku priča o ovom liku napisao je 1926. engleski autor Alan Alexander Milne, pod nazivom Medo Winnie zvani Pooh (Winnie the Pooh). Slijedila je Kuća u kutu Pooh iz 1928., zatim dječja knjiga stihova Kad smo bili vrlo mladi 1924. i Sad nas je šest -1927. Sva četiri sveska ilustrirao je E. H. Shepard . Medo Winnie zvani Pooh u Hrvatskoj je lektira za 2. razred.

1960. kuća Walt Disney otkupila je autorska prava. Upravo njihovi crtači dodali su medi danas prepoznatljivu žutu boju i crvenu majicu! Prvi animirani film nastao je1960. godine i zvao se “Medvjedić Winnie i stablo meda” (Winnie the Pooh and the Honey Tree) i bazirao se na prva dva poglavlja knjige. Slijedio je The Many Adventures of Winnie the Pooh iz 1977., a kasnije - teško je pobrojati koja sve ostvarenja su nastala pod ovom prebogatom franšizom. Istražite ovdje sami. Od novijih dugometražnih crtića, spomenimo animiranu komediju-mjuzikl iz 2011.- Winnie the Pooh.

Winnie-the-Pooh ili Medo Winnie Zvani Pooh danas ima kultni status. Osim što su knjige prevedene na brojne jezike svijeta, pronaći ćemo mnoge proizvode i umjetničke projekte povezane s ovim likom. Knjige, slikovnice, pregršt dugometražnih i kratkometražnih crtića s uglazbljenim pjesmama, stripovi, tematski parkovi, igračke, video-igrice, predstave...Nešto od toga prevedeno je/sinkronizirano i na hrvatski jezik.

Lik stvoren prema omiljenoj igrački književnikovog sina

Djecu bi mogla jako zainteresirati pozadina ove priče!

Pisac Milne je liku Winnie-the-Pooh dao ime po medvjediću svoga sina, Christophera Robina Milnea. Promatrao je kako je njegov sin igra i daje osobnost svojim igračkama, pa je odlučio podijeliti to sa svijetom napisavši knjigu!

Christopher Robin pojavljuje se i kao lik u knjizi! Ostale dječakove igračke također su dobile ulogu u priči - Praščić , magarac Njar (Eeyore) , mama klokanica Klo (Kanga), mali klokan Kan (Roo) i Tigar (Tigger). Još dva lika, Sova i Zec, stvorila je Milneova mašta, dok je dabar Gopher dodan u Disneyevu verziju. Originalni medo dječaka Christophera Robina izložen je u glavnom ogranku Gradske knjižnice u New Yorku.

Zanima li vas zašto se dječakov plišani medo zvao baš Winnie Pooh? Ime Winnie dao mu je po kanadskom crnom medvjedu kojeg je često vidio u londonskom zoološkom vrtu, a Pooh je bio labud!

Aktivnost za djecu: Možeš li i ti smisliti malu priču u kojoj bi glavni likovi bile tvoje igračke? Poigraj se na taj način pa pokušaj napisati priču ili nacrtati strip!

Pjesmice koje mame na čitanje

Prije čitanja, djeci možemo dati da poslušaju ovu pjesmicu, koja će uz prikladnu animaciju knjige i likova poslužiti kao mamac za ulazak u čarobni svijet bajki o veselom medi i njegovim prijateljima. Izvođačica je Daria Hodnik Marinković.

   

Evo i teksta jedne pjesmice iz crtića sinkroniziranog na hrvatski jezik. Ona je u stilu mjuzikla i može se izvoditi kao dio male dječje predstave! Izvoditi je može dvoje djece - npr. jedan će pjevati, a drugi (mala sestrica ili prijatelj iz razreda) će brundati u pozadini, oponašajući ustvari kruljenje medinog gladnog trbuščića. Ako im pustimo video s pjesmom nekoliko puta, lako će i uhvatiti melodiju! Bit će veselo!

Trbuščiću moj

(GOVORI:)

Oh, bez brige, trbuščiću!

Ja uvijek znam što ti treba!

(PJESMA:)

Trbuščiću svome sam predan

I brinem da uvijek je pun! 

PRR PRR PRR

Trbuščiću svome sam predan

I jedem čim čujem mu šum!

PRR PRRR PRR PRR PRR PRR prrr

Kada je kruljav i bijedan

Tad me treba on jer je slab

A Pooh će se snać i zalogaj nać

Al meda sad nema ni - kap!?

(ZAJEDNO TRBUŠČIĆ I MEDO, UBRZANO PJEVAJU)

PRRR PR PR

PRRR PR PR

PRRR PR PR 

Trbuščiću svome sam predan

I dobro sam smislio plan

Trbuščiću svome sam predan

Trbuščić nahraniti znam!

O, ne brini, medo se ne da

Ti sada ćeš doći na red!

Kad meda on prosi, trbuščić se nosi

Na mjesto gdje drži se med!

Tu družba je sva iz medenog sna

I sretni smo tu – moj trbuščić i jaaaaa!!!

PRRRRR

Ajoj!


Knjiga Medo Winnie zvani Pooh zapravo je prepuna pjesmica. Zabavna grupna aktivnost bila bi da djeca sama uglazbe te stihove i tako razvijaju glazbenu kreativnost! 

Slušanje priče

Za djecu s određenim posebnim potrebama, koja su u nemogućnosti da čitaju sama, predlažem ovaj video. Radi se o mladoj glumici kazališta Mala scena, koja na živopisan način čita knjigu, odnosno samo prvo poglavlje. Naravno, još je bolja opcija ako roditelj čita s djetetom. To stvara posebnu emotivnu povezanost!



Na ovom blogu možete pronaći papirnate lutkice za  prstiće - likove iz priče koje samo treba isprintati, a djeca će ih obojati i poigrati se njima!

U ovom članku možete se inspirirati nekim od najljepših citata medvjedića Winnie Pooha. Izradite kartice s ovim ilustriranim mudrim mislima!

Za kraj - evo i bojanki na temu ove knjige!






Nema komentara:

Objavi komentar