utorak, 12. listopada 2021.

Čarobna kapica za razmišljanje - zbilja radi!


Vaši klinci se muče s onim trik-pitanjima u zadaći? Nikako da izađu izvan vlastitih okvira, nikako da se koncentriraju, nikako da se motiviraju -  i domisle rješenju? 

Napravimo zajedno čarobne kapice za razmišljanje, koje će onome tko ih nosi pojačati moć razmišljanja!!
Koji je prethodnik sljedbenika broja 43?  
Što je tebi kći majke tvoje majke?

Pitanja su ovo iz udžbenika naših prvašića i drugašića zbog kojih pojedini roditelji revoltirano pišu postove na Facebooku! :) Naravno, riječ je o pitanjima dizajniranim za razvoj kritičkog mišljenja. Da, ponekad se dogodi da "izazov-pitanje" bude prekomplicirano za većinu učenika, no ako su djeca makar pokušala, već su na dobitku, i nitko ne očekuje da sva djeca to riješe. 

Kao što mišići rastu kad vježbamo, tako i mozak bolje radi kad ga puno koristimo - odgovor je koji dajem djeci. Ponekad ih izazovem, pa kažem: "Da vidim kome će se danas upaliti lampica! (...) Evo, jedna se lampica upalila! Bravo za Melanie! Kome se još upalila lampica???".  Djeca vole čak i povjerovati da će im se prave, nevidljive lampice upaliti iznad glava, lampice koje samo učiteljica vidi. Igra je to koja ih veseli i motivira!

Jednom prilikom, rekla sam im da bi bilo dobro da imaju na glavama neku kapicu za razmišljanje. Tad se i meni upalila lampica, pa smo nakon zadaće izradili od papira i drugih pronađenih materijala takve kapice. Važno je stvoriti maštovitu i poticajnu atmosferu, uvesti ih u priču i stvoriti zapravo placebo efekt! Kapice su čarobne i pojačavaju moć razmišljanja! Djeca su me uvjeravala da njihove kapice doista rade! To je odlično, jer zbilja će se najvjerojatnije i dogoditi željeni efekt! Tragat će za zanimljivim pitanjima i rješavati ih puni samopouzdanja. Zato što su vjerovali da to mogu! A mjesta za napredak sigurno uvijek ima!




Nema komentara:

Objavi komentar