ponedjeljak, 10. siječnja 2022.

Kako životinje preživljavaju zimu i zašto spavaju zimski san?

Preko ljeta, životinje imaju puno hrane. Kako se približava zima, hrane je sve manje i životinje se snalaze na razne načine.

Ptice selice, poput roda i lastavica, odsele u toplije krajeve, na primjer u Afriku. Tamo se druže sa ružičastim plamencima i slonovima, pa nam se u proljeće opet vrate!  Osim ptica, sele se i neki kukci, kitovi... Divokoze su na primjer, preko ljeta na planinskim vrhuncima ljeti, a zimi prelaze u niže šume, gdje im je toplije.

Druge životinje tijekom čitave jeseni jako puno jedu i jako, jako se udebljaju. Na primjer puh je tijekom ljeta duplo mršaviji nego zimi. On se toliko nadeblja da se doslovno - udvostruči! Osim sala pod njihovom kožom, grijat će ih i gusto krzno koje im počinje rasti čim zahladi!

Dio prikupljene hrane neke životinje spremaju u svoja skrovišta da bi mogle prezimiti. Vjeverice se tako ponekad samo nakratko probude usred zime, samo da bi pojele malo lješnjaka i oraha sa gomile koju su si složile pored mekog i toplog ležaja od lišća. A neke plodove, kao što je žir, vjeverice ponekad zaborave. Što mislite što se u proljeće dogodi radi zaboravljivosti tih vjeverica?

Upamtite! Ako vam se dogodi da pronađete preko zime ježa kako u svojoj duplji spava zimski san, nikako ga nemojte buditi! Ako se probudi, jež vrlo brzo mora jesti, a zimi on ne može naći hranu!

Medvjed najduže spava! Kad stigne proljeće, mršav izlazi iz svoje špilje i jede prve proljetne biljke prepune vitamina. Zanimljivo je da u zoološkom vrtu medvjed ne spava zimski san jer dobije redovno hranu od ljudi i nije potrebno da nagomila salo da bi preživio preko zime.

Neke životinje čvrsto spavaju zimski san i uopće se ne bude, sve do proljeća! Pritom se temperatura njihova tijela spusti jako nisko, a srce i disanje im jako uspore. Neke vrste šišmiša za vrijeme zimskog sna udahnu samo jednom u sat vremena!

Žabe, gušteri, kornjače i zmije zavuku se u mulj i tamo spavaju svoj zimski san. Kukci se uvuku u male rupice gdje ih nitko neće smetati, na primjer pod korom drveća, u pukotinama starih prozora. Pčele zimi ne napuštaju svoje košnice.




Nema komentara:

Objavi komentar