četvrtak, 6. siječnja 2022.

Priča o nuli - broju kojeg nema!

Kako bismo bez nule zapisali nogometni rezultat gdje je jedna ekipa dala 2 gola, a druga ekipa nije dala niti jedan gol?
Što znači kad netko kaže: "Taj keksić je nula bodova prema kolaču moje bake?

Jeste li se kada zapitali kako i zašto su matematičari smislili brojku nula?
Jasno je zašto su smislili znakove, odnosno znamenke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Ljudima je to bilo potrebno od pradavnih vremena! Kako bi se inače mogli dogovoriti, primjerice, da trguju ovako: 

"Ti meni daj 6 kokoši, a ja ću tebi u zamjenu dati 1 ovcu!"

Dugo vremena, ljudi nisu smatrali da im treba poseban znak za "ništa", ali na kraju su shvatili da nula ima smisla, pa su se dogovorili da će je prihvatiti u obitelj brojeva!

Što vi mislite, kako je nastao znak za nulu? Evo jedne izmišljene priče. 

Neki je čovjek možda bilježio u tablicu koliko je njegova koka snijela jaja. 
U ponedjeljak je snijela 2, u utorak 4, u srijedu 1, u četvrtak i petak po 3 jaja, u subotu 2, a u nedjelju? U nedjelju nije snijela niti jedno! Nije snijela jaja! Nema ništa! Prazno gnijezdo! ... NULA!
Zapisao je nulu i shvatio je da taj broj ima smisla!

Smislimo mi nekoliko zadataka gdje će rezultat biti nula!

Znate li pjesmicu 5 malih majmuna? O čemu se radi o toj pjesmici, možete li prepričati? Koliko je majmuna na kraju ostalo na krevetu? Kako bismo to prikazali na matematički način? Koji broj je rezultat računa? Je li to zbroj ili razlika?

(5 malih majmuna skaču po krevetu, jedan od njih padne i udari glavicu! Mama zove doktora, a doktor odgovara: "Nema više skakanja jer će boljet glava! 4 mala  majmuna skaču po krevetu..." )


Za jako znatiželjne i bistre glavice:

Znamo već da se broj 10 sastoji od znamenke 1 i 0 pokraj nje.
Broj 100 je 1 i dvije nule pored, pa ide tisuću s tri nule, 10 000...
Jeste li čuli za broj GUGOL (googol)? To je naziv za broj koji se sastoji od jedinice sa sto nula pored nje! Naziv tom broju dao je jedan američki matematičar.. zapravo, taj je matematičar smišljao naziv tom broju i nije bio dovoljno maštovit u tom zadatku, pa je zamolio svog nećaka od 9 godina da mu pomogne sa svojim prijedlozima. Tako je maleni dječak smislio naziv - googol!

Nema komentara:

Objavi komentar