subota, 21. ožujka 2020.

Brojalice - pljeskalice koje razvijaju koordinaciju

Sjećate se igara poput Son Makaron i Okoš Bokoš? A jeste li čuli za Bim Bam, Boom Snap Clap ili Double Double?

Donosimo vam nekoliko brojalica iz drugih dijelova svijeta, s pokretima koje uključuju još i složeniju koordinaciju pokreta u kombinaciji s tekstom brojalice. Vježba je to za tijelo i mozak! Na prvi pogled performans djeluje komplicirano i izvođači će zasigurno fascinirati svoju publiku, ali zapravo svatko to može naučiti uz malo upornosti, i kad shvati u čemu je tajni trik.


Koordinacija je složena motorička vještina potrebna za svladavanje svih vrsta pokreta. Povezana je sa snagom, izdržljivosti, fleksibilnosti i brzinom. Koordinacija se od malih nogu može uvježbavati i unaprijediti, za razliku od brzine koja je u većoj mjeri urođena. Ako tome dodamo i tekst, uključili dobili smo izvanrednu vježbu mozak i tijelo u suradnji! Kada biramo igru za dijete/djecu, treba ići po principu "od jednostavnijeg prema složenom". Ako kroz određeni period dijete ne savlada motoričku vještinu, treba je spustiti na najnižu moguću razinu.
Stručni članak na tu temu možete pročitati ovdje: Korištenje igara u razvoju koordinacije kod djece i mladih:

Isprobajte nekoliko predloženih igara. Osobito ih vole djevojčice, ali i dječacima će biti izazov. Prva je najpoznatija i najjednostavnija (a mogli smo još i otpjevati/odigrati pjesmu Kad si sretan!).

1. Son Makaron



U različitim dijelovima ovih krajeva pjevaju se različite varijacije, no bit igre je isti; 
Djeca formiraju krug i ispruže dlanove lijevo i desno od tijela te ih polože na dlanove svojih prijatelja lijevo i desno. Može se igrati i udvoje, na način da igrači sjednu jedan nasuprot drugog i isprepletu prste kao da će igrati obaranje ruke. Kad krene brojalica, ljuljaju podlaktice iz lakta lijevo desno. Čija ruka bude s gornje strane kad završi zadnji slog, taj treba udariti svojim dlanom dlan drugog igrača. Ako drugi igrač uspije izmaknuti dlan, pobjeda je njegova.

Brojalica ide otprilike ovako: 
Son Makaron, Son Saferon. 
Temaron, Temaron, 
Teo Leo, cin-cin-cin, 
Teo Leo, cin-cin-cin, 
je’n dva tri, 
ispadaš iz igre ti!

Kad pjesmica završi, onaj tko je posljednji dodirnut ispada i pjesmica kreće ispočetka… Naravno, taj posljednji, ako izmakne ruku, ispada onaj koji ga nije uspio pljesnuti po dlanu. Igru s više od dva člana pogledajte na video poveznici ispod.

2. Bim Bam



Ova igra sastoji se od tri pokreta koje se ritmički izmjenjuju. Dijete treba gledati u tekst ispisan čitko i u bojama, te zapamtiti koji pokret ide uz koju riječ. Prvo se kreće vrlo, vrlo polako, a zatim sve brže. Igru će savladati napredniji i uporniji prvašići i stariji.

BIM - pljesak
BAM - raširene ruke (može se pucnuti prstima, i ne mora)
BIDI - tapšanje koljena




3. Boom Snap Clap


Varijacija prethodne igre, uz druge riječi, 4 pokreta/zvuka i više stupnjeva složenosti.

Svaka kitica ponavlja se dvaput, nakon čega slijedi novi, malo složeniji stupanj. U prvom dijelu igra se izvodi jednom rukom, u drugom ponavljanju s obje ruke, a u trećem ponavljanju s prekriženim rukama, u četvrtom.

Brojalica:

BOOM SNAP CLAP
BABOOM
SNAP CLAP SNAP
BOOM SNAP CLAP
SHH 












4. Double Double



Brojalica ide ovako: 

Double double this this
Double double that that
Double this, double that
Double double this that.


Možemo i prevesti:

Duplo duplo ovo ovo
Duplo duplo ono ono
Duplo ovo, duplo ono
Duplo duplo ovo ono.

Pokreti:
Double/Duplo - stisnuta šaka
This/Ovo - pljesak otvorenim dlanovima
That/Ono - pljesak nadlanicama

Napomena: Umjesto this/ovo i that/ono, možemo koristiti bilo koju drugu riječ! Možemo djeci zadati da ubace jednosložnu riječ, ili dvosložnu, pa čak i trosložnu. Tako ćemo ponoviti slogove, koji se uče u 2. razredu. 
Na primjer "double double ice cream" ili "dupli dupli šećer, dupli led, dupli sladoled".

Nema komentara:

Objavi komentar