petak, 20. ožujka 2020.

Moj portret iznutra i izvana

Portret je umjetnički prikaz ljudske glave. Ponekad vidimo i više od glave, npr. čovjeka do struka i slično. To može biti slika, crtež, kip ili fotografija.

Tko želi detaljnije istražiti svijet portreta, potražiti dobre primjere iz povijesti umjetnosti, može to učiniti na stranici Nacionalne galerije portreta u Londonu. Pogledajte s djetetom nekoliko umjetničkih radova.

Umjetnik često nastoji prikazati ne samo vanjski izgled svog modela, nego i njegove unutrašnje osobine - o čemu razmišlja, je li osoba blaga i dobra ili možda lukava i pomalo zločesta itd. Na koji način bi ti crtežom mogao prikazati nečiji vanjski izgled i unutrašnje osobine istovremeno? (Dajte djetetu dovoljno vremena za smišljanje prijedloga.)

Znaš li što je autoportret? (Možda dobijemo zanimljive odgovore od djece.) Autoportret je kad umjetnik prikazuje samog sebe.
Ukoliko već ima svoja inovativna rješenja kako bi prikazalo autoportret, idite u tom smjeru. Ako ne, pokažite mu gornju ilustraciju pa neka je opisuje, ili još bolje, Vi mu riječima objasnite koncept ove ilustracije. Uvijek nastojimo izbjeći situaciju da djeca doslovno kopiraju referentnu sliku. Ona može poslužiti tek kao ideja za pokretanje vlastite kreativnosti. Nikad ju ne ostavljajte pred očima djece dok rade svoje radove i pohvaljujte svaku inovativnost.


Poticaj za smještaj u formatu papira, proporcije/odnos veličina glave i desni dio portreta:

Pogledaj se u ogledalo. Opipaj svoje lice. Kakvog je oblika tvoja glava. Je li to baš savršena kugla ili? Jesi li primjetio da ti je vrh ušiju u ravnini s očima? Možeš li vjerovati da se oči nalaze otprilike na polovici glave? Izmjeri prstima pa ćeš vidjeti!

Poticaj za lijevi dio portreta:

Što voliš? O čemu misliš? Što te pomalo plaši? Tko su tvoji najmiliji? ...

Nakon crtanja, analizirajte s djetetom njegov rad. Pitajte ga o proporcijama, o njegovim idejama...

Evo i tv emisije iz obrazovnog programa HRT-a, za edukatore i/ili starije učenike koji se žele više upoznati s tematikom portreta.

Nema komentara:

Objavi komentar