petak, 24. travnja 2020.

Igrajmo se sjenama!

Sunčano vrijeme popravlja raspoloženje! Predlažem nekoliko djeci zanimljivih aktivnosti vezanih uz istraživanje sjenki, dok sunce miluje njihovo lice.

1. Precrtavanje sjena

Djeca mogu poslagati svoju kolekciju plastičnih životinja ili sagraditi dvorac od kocaka pa mu precrtavati sjenu. Također, mogu hodati po dvorištu i pronalaziti zanimljive sjene biljaka koje će zatim prenijeti na papir. 


Ako će crtanje dulje trajati i dijete primjeti da se sjena miče, poučite ga o kretanju Sunca. U podne su sjene najkraće, a ujutro i navečer su duge jer je Sunce nisko na horozintu. Sličan efekt možemo proizvesti kasnije i pomoću lampe.

Za precrtavanje velikih sjena, npr. položaja tijela, djeci dajte kredu ili komadić cigle, i neka crta na pločniku. 

Precrtavanje sjenki zahtijeva mirnu i preciznu ruku i samokontrolu, pa je dobra grafomotorička vježba. Na kraju će dijete zacijelo biti ponosno na svoje postignuće, a to je osjećaj kojeg svako dijete i odrasla osoba treba nekad osjetiti!

2. Kazalište sjena

Razapnite plahtu između dva drveta, ili je prebacite preko stolaca na balkonu i dobili ste paravan. 

  • Djeca neka izrade plošne lutke od neprozirnog kartona koje mogu zalijepiti na štapiće za ražnjiće. 
  • Mogu izraditi maske za glavu koje imaju neobične konture ili se koristiti rekvizitima koji stvaraju zanimljive sjene.
  • Lutke mogu biti plišani medvjedići ili barbike. 
  • Likove iz predstave možete stvarati pomoću položaja ruku. Ovdje možete pogledati neke od načina.



3. Svjetlo i sjena na fotografiji

Ako je dijete dovoljno odgovorno, posudite mu mobitel ili jednostavan fotoaparat. Možda ćete se iznenaditi kakve zanimljive fotografije će napraviti istražujući u svojoj okolini svjetlo i sjenu. Mogućnosti su neograničene!





Preporuke DHMZ-a, Državnog hidrometeorolškog zavoda 

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati jer u to vrijeme je i Sunce u najvišem položaju nad horizontom, pa je i UV zračenje najjače. Dječja koža je posebno osjetljiva, a zbog kumulativnog učinka UV zračenja dobra zaštita u mladim danima dobra je prevencija za kasnije.

Nema komentara:

Objavi komentar