ponedjeljak, 6. travnja 2020.

Napravite svoj film u tehnici stop animacije!

Voditelji filmskih radionica za djecu i mlade Froom! dali su osnovne upute za izradu filma u jednostavnoj tehnici stopa animacije, te objasnili zašto je ova tehnika idealna za razumijevanje filma i uvođenje djece u rad na filmu.

Da biste napravili jednostavan film u tehnici stop animacije potrebno je imati mobitel s fotoaparatom, aplikaciju za stop animaciju, dobru ideju, nešto vremena i strpljenja. Učenici prvih i drugih razreda za početak će trebati malu pomoć roditelja i njihov mobitel.

Za početak trebate nešto nacrtati, ili uzeti neki predmet, ili više njih, fotografirati ih, docrtati nešto, ili malo pomaknuti predmet pa fotografirati tu promjenu ili pomak, i to ponavljati sve dok ne budete imali dovoljno fotografija koje će povezane u video stvoriti iluziju da se objekt kreće. Djeca trećih razreda mogu osmisliti cijelu radnju priče te ju nacrtati.

“Animacija znači davanje duše, oživljavanje nepokretnih slika. To je čovjek u prošlosti pokušavao kroz teatar sjena, kineske zootrope, francuske praksinoskope, a onda i pomoću stop animacije. Sve se to zapravo bazira na tromosti oka zbog koje brzo izmjenjivanje nepokretnih slika stvara iluziju pokreta. Film se mijenjao kroz povijest i bilo je više ili manje sličica u sekundi, no klasično su to 24 sličice u sekundi, a u suvremenim filmovima ih ima čak 48 ili 60. Ipak, jednostavne filmove u stop animaciji možete napraviti i sa samo osam sličica u sekundi”, objašnjava Boris Bakal, projektni voditelj interdisciplinarnih filmskih radionica za djecu i mlade Frooom!

Stop animacija je upravo jedna od prvih vježbi, kojima djecu na tim radionicama uvode u film jer je jednostavna i kroz nju se puno toga može naučiti.

“Kad moraju napraviti 24 sličice za jednu sekundu filma i u tri-četiri sata naprave film od jedne minute, djeca shvate koliki je trud potreban za to. Kroz ove vježbe uče i kadriranje i mnoge druge stvari koje će im trebati kasnije u igranom, dokumentarnom ili eksperimentalnom filmu“, kaže Boris Bakal.

OD ANIMACIJE S DVA PAPIRIĆA DO IGRANO-ANIMIRANOG FILMA

Vedran Senjanović, jedan od mentora i organizatora Frooom! radionica opisao je kako radionice počinju s izradom takozvane “Idejolovke”. Na dva papira nacrtaju crteže koji se u nekom detalju razlikuju i pomicanjem papira oživljavaju crtež. Nakon toga grade “Frooomopolis” – grad od izrezanih papira i crteža i svaki novi element ili pomak nekog elementa fotografiraju pa poslije u nekom od programa ili aplikacija za stop animaciju “slože” svoj prvi kratki film.


Svakome tko se i sam želi okušati u snimanju svog filma u stop animaciji, Vedran predlaže aplikaciju Stop Motion Studio koja ima verzije i za iOs i Android uređaje i besplatno je dostupna u trgovinama aplikacijama iTunes i Google Play.

Na taj način možete animirati crteže, slike predmeta kojima ste okruženi, kao i ljudi, a zanimljivi filmovi u stop animaciji mogu se raditi i s post-it papirićima.

Više o Froom radionicama možete pronaći na linku https://www.frooom.eu/.

Nema komentara:

Objavi komentar