ponedjeljak, 27. travnja 2020.

Slikanje kao eksperiment: Izradi svoje neobične kistove!

Kreativnost nema granice. Neki od najvećih slikara bili su posebni upravo po tome što su izrađivali sami svoj pribor za slikanje, pronalazili nove načine ostavljanja tragova na slikarskoj površini. 

Predlažem da djecu također usmjerimo prema kreativnosti na sličan način. Današnja aktivnost je: "Napravi svoje neobične kistove!"

Kao motivaciju, možemo djetetu ispričati priču o slavnom umjetniku koji se zvao Jackson Pollock.
On je slikao na ogromnim platnima koja su uglavnom bila položena na pod. Umakao je kistove u kantice s bojom i potom smišljao načine kako da ostavi što zanimljivije tragove te boje. Igrao se, boja je kapala s kistova, bušio je rupice na kanticama s bojom da bi stvorio zanimljiv efekt i tako dalje. 

Ekspresivnost i terapeutski učinak 

Najbolje bi bilo ovu aktivnost provoditi vani ili u prostoru gdje neće biti opasnosti od prskanja bojom po neprikladnim površinama. Bilo bi izvrsno kad biste djetetu nabavili neku staru bijelu plahtu ili rolu papira koju možete razmotati i staviti na pod. Obucite staru odjeću, obavite sve pripreme radnje i krenite u eksperimentiranje s bojama. 

Dijete tada zaista može biti ekspresivno, što zapravo može djelovati i terapeutski, opuštajuće. Pokušajte se i sami s djetetom ovako poigrati!

S obzirom da su mlađa djeca obično više usmjerena na proces stvaranja, nego na rezultat (a to bi bila skladna slika), dobro ih malo usmjeriti, naravno, ako smo zainteresirani za to da i krajnji rezultat ispadne dobro. U protivnom će se sve boje na papiru zamiješati i pretvoriti u veliku smeđu mrlju. Dakle, sugerirajte im da ne slikaju preko područja gdje su dobili neki zanimljiv efekt. Prezentirajte im temu slike recimo kao igru ili ples boja, mrlja i oblika.

Potreban materijal

Osim papir u roli (jeftini smeđi pak-papir koji se kupuje na metre u knjižari), ponudite djetetu male komadiće užeta, škare, možda drvene štapiće, plastične vilice, perca ...te ga usmjerite da i samo potraži u dvorištu grančice i druge prirodne materijale kojima bi se mogao ostaviti trag ili otisak.

Što se tiče boje, najprikladnije su boce tempere. Dovoljno je djetetu ponuditi i 2-3 boje. Nije ih potrebno razrjeđivati vodom. Možete ih natočiti u plastične tanjure koji se kasnije mogu oprati ili baciti.

Imajte pri ruci i rolu papirnatih ručnika. 

Nema komentara:

Objavi komentar