subota, 11. travnja 2020.

Tradicionalni uskrsni običaj: tuckanje jajima

Stare, lijepe običaje očuvat ćemo tako da djeci pričamo o njima i provodimo ih s veseljem u obitelji, s prijateljima... Pričajte im o onome što su vama pričale vaše bake i djedovi. 

Tuckanje ili tucanje jajima naziva se još i “borba jajima”, jer jedan “borac” izaziva drugog te se oni “tuckaju” sve dok nekome ne pukne ljuska. Dakle, svatko uzme svoje jaje i izabere protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja. Tucka se tvrdo kuhanim jajima koje ste sami obojili.
U nekim krajevima se prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. 
Zasigurno će ovaj izraz biti nepoznat djeci. Prije nego što objasnite što je "plodna godina", neka pokuša odrediti samo.

Tuckanje jajima je običaj prisutan u gotovo svim dijelovima Hrvatske, ali nije prisutan samo u našoj zemlji! U nekim se tekstovima spominje još u 14. stoljeću za područje Zagreba i šire okolice. Objasnite djetetu da se radi o običaju starom stotinama godina i ono će biti impresionirano! 



Nema komentara:

Objavi komentar