ponedjeljak, 18. svibnja 2020.

Belinnijeva opera u izvedbi šumskih stvorenja



Ovaj šarmantni kratki animirani film vodi nas duboko u šumu da uživamo u noćnoj operi koju izvodi ansambl šumskih stvorenja. 
Film Maestro kreirali su Illogic Studios i Bloom Pictures, koristeći skladbu  "Squilla il bronzo del dio ... Guerra, guerra", u izvedbi sjajnog zbora iz opere Norma Vincenza Bellinija.

Možemo djeci reći da je opera predstava u kojoj glavni glumci pjevaju svoje uloge, i to na poseban način. Opera spaja pjevanje, glumu, priču, orkestar, kostime, a često i balet kao vrstu plesa. Osim toga, i scena na pozornici je vrsta umjetničkog djela! U Zagrebu možemo ići na operu u Hrvatskom narodnom kazalištu - HNK, a ponekad se i drugdje mogu poslušati operni pjevači. 

Djeco, jeste li čuli kada uživo opernog pjevača ili pjevačicu? Sviđa li vam se takvo pjevanje? 

Uvedimo na ovaj način djecu u svijet čarobne klasične glazbe!

Nakon prvog gledanja i iznošenja impresija, možemo najaviti djeci novi zadatak. Pažljivo neka gledaju, jer kasnije će odgovoriti na pitanja (koja nećemo odmah otkriti).

Pitanja: Koja životinjica je dirigent? Što je dirigent? Koje životinje su dio orkestra? Koja životinja pjeva solo na početku? Je li to bio operni pjevač ili operna pjevačica? Što misliš, je li zbor bio sastavljen samo od pjevača, samo od pjevačica, je li bio mješovit zbor, ili možda dječji zbor? Koliko ježeva smo vidjeli? Koje vodene životinje smo vidjeli? Na čemu je stajala vjeverica? Koji je bio tempo glazbe na početku, a koji u sredini i na kraju? (Sporo, umjereno ili srednje, brzo). 

Hvala na motivacijskoj ideji (film) za sat Glazbene kulture (ili boravka), kolegici Ljiljani Rukavini iz zagrebačke osnovne škole "Dr. Ivan Merz"!

Nema komentara:

Objavi komentar