srijeda, 6. svibnja 2020.

Moje sigurno mjesto: Kako ispričati vođenu fantaziju?

Martina Nemet Art
Jedna od dobrih tehnika za ublažavanje napetosti i aksioznosti kod djece je vođena imaginacija ili fantazija. Putem zamišljanja ugodnih slika, zvukova, osjećaja, putem kontroliranog disanja i slušanja priče, vodimo dijete u svijet ugodnih misli. 

Kada i gdje provoditi aktivnost?

Možda najbolje prije spavanja, kad se sve smiri i nakon što ste već porazgovarali o svemu što se dogodilo toga dana, nakon što je dijete izrazilo svoje impresije i eventualno brige i probleme.

Smjestite se odobno. Dijete neke slobodno uzme svog medvjedića koji mu također daje osjećaj sigurnosti. Uklonite sve što bi moglo odvući pažnju, isključite mobitel i televizor... Ako djetetu tako odgovara, možete u pozadini pustiti laganu instrumentalnu glazbu. Prigušite svjetla. 

Ako smo pak u učionici, svako dijete će pronaći svoj ugodni kutak, po mogućnosti na svom jastučiću, na tepihu i slično.

Disanje tijekom cijele vođene imaginacije ima važnu ulogu pa ga na početku treba osvijestiti i omekšati, usporiti. Uz duboki udah, zadržavanje daha te njegovo polagano ispuštanje može se usporiti rad srca, sniziti krvni tlak i stvoriti osjećaj kontrole. Dobro je i zatvoriti oči.

Kako osmisliti fantaziju i na koji način je treba pričati?

Pričicu koju ćete pričati pričajte polako i ugodnim, mekim glasom. Zastajkujte iza ključnih rečenica kako bi dijete stiglo zamisliti ono što opisujete, i kako bi spoznalo vlastite emocije. 

Ako se dijete vrpolji, možete mu staviti ruku na rame ili ga umirujuće pogladiti po kosi. Učinite što je potrebno da izbaci višak energije, pa da nakon toga možete početi.


Bitno je da mu u početku date što više lijepih, vizualnih opisa ambijenta ili stvari za koje znate da ga najviše opuštaju. Možda je to vaša kućica na selu ili plaža na kojoj ste bili prošle godine... Vi znate. Uz vizualne opise, potrebno je aktivirati i sva druga djetetova osjetila, jedno po jedno, polako, detaljno i nježno. Tako će dijete zaploviti na krilima svoje mašte, pa ćete ga dalje Vi voditi prema željenom osjećaju mira i sigurnosti. Na primjer, osjećaš miris mora.... toplinu sunca ....leptirić ti dodiruje nos... čuješ kuckanje djetlića na drvetu...

Slobodno spomenite i onog medvjedića (ili drugi predmet koji djetetu daje osjećaj sigurnosti). U vođenoj fantaziji, i medo je uz dijete. Možda je u pitanju kućni ljubimac.

Na kraju vođene fantazije, nekoliko trenutaka ćete bili u tišini, kako bi se doživljaji slegli. A možda će dijete od ugode i zaspati...

Ako smo pak s djecom u razredu, svako dijete može zamišljati svoj vlastiti omiljeni krajolik, mjesto. Tako možete koncipirati fantaziju.




Primjer priče kakvu možete ispričati

Moj glas će te voditi a ti pokušaj zatvorenih očiju zamišljati. Dok su ti oči zatvorene, ne smiješ pričati, a kada ih otvoriš, moći ćeš mi ispričati sve što si zamislio. Zatvori oči... duuuuuboko udahni....i izdahni.... opusti leđa... pokušaj osjetiti svoje tijelo....opusti lice...ruke....trbuh....mišiće na nogama...sve do stopala...sve opusti, sve je mekano. Duboko udahni....i polako izdahni.

Nalaziš se u lijepom, zelenom vrtu, punom cvijeća....

Čuješ ptičicu kako fićuka, a u daljini čuješ čak i djetlića kako kucka svojim kljunom po stablu. Kuc - kuc - kuc - kuc! Kad bolje osluhneš zvukove, čuješ i pčelice kako zuje oko cvijeća. Čuješ čak i šuštanje trave, dok vjetrić prolazi kroz njihove vlati.

Taj vjetrić miluje tvoje lice. Osjećaš i toplinu sunca na svom licu, na kosi. Ugodno ti je i toplo. Predivno...

Mala narančasta maca hoda po putiću kroz vrt i dolazi ti se pomaziti. Njeno krzno je mekano i ona tiho prede. Prrrrr prrrr prrrr. Baš uživate, i maca i ti. Hodate zajedno kroz vrt i mirišete cvijeće. Tu se crvene i mirisne jagode. Ubereš si koju i pojedeš je slasno. Jaaaako je fina. 

Maca i ti hodate dalje putićem kroz vrt, između gredica salate, mirišljavog luka i peršina. Vidite kolonu mrava pa ih pratite. Kuda oni idu? Odlučite to otkriti skupa, maca i ti. Baš je lijepo u ovom velikom vrtu, koji je ograđen drvenom ogradicom. Tu se osjećam sigurno. Puno je zanimljivih stvari ovdje. Treba istraživati taj vrt. 

Da vidimo, kuda nas vode ti mravići. Hmmm.... 
Razmišljaj, kuda to idu mravići. Sigurno imaju neko skrovito mjesto u ovom vrtu, mjesto koje ću sada i ja otkriti. Jako zanimljivo....
Zamišljaj, kuda se sve provlačite maca i ti, dok pratite mrave? Ne ogvori, samo zamišljaj. Poslije ćeš mi reći. Pogledaj lijevo i desno... Dodirni biljke oko sebe. Pomiriši... Uživaj u onome što te okružuje. 

Evo, sada dolaziš do jednog grmića i razmičeš njegove grane. Tu unutra ima taman toliko mjesta da staneš cijeli unutra, skupa s macom, i da te nitko ne vidi ako ti to ne želiš. Jupi! Na tlu je meka travica, a oko tebe veliki listovi. Imaš skrovište! Mravi su produžili, jer oni imaju svog posla, ali ti imaš svoje novo, omiljeno mjesto, mjesto gdje se osjećaš zaštićeno, gdje sanjariš ili razmišljaš, promatraš svijet iz prikrajka. 

Što ste učinili, mačak i ti? Jeste li sjeli ili čučnuli? Što vidite? Pogledajte dobro oko sebe! Za to vaše mjesto možda nitko ne zna. A možda je to mjesto gdje si se već nekada s nekim igrao. Ako želiš, pomoću mašte možeš učiniti da se u tvom skrovištu stvori još netko tko bi se s tobom igrao... 
I kad god poželiš, od sada se uz pomoć mašte možeš stvoriti u svom skrovitom mjestu.

Sada se polako dižeš i poneseš sa sobom u ruci nešto za uspomenu na tvoje skrovito mjesto. Polako koračaš vrtom... zamišljen si...nosiš u ruci predmet.... Vraćaš se u sobu i brojiš do 10. Nakon toga otvaraš oči...

Nakon vježbe: Što držiš u ruci? Kako izgleda to skrovito mjesto? Kako si se osjećao dok si zamišljao svoje skrovito mjesto? Jesi li koga pozvao u svoje sklonište? Hoćeš li ponekad zamišljati da si u svom skrovitom mjestu? 

Nema komentara:

Objavi komentar