subota, 16. svibnja 2020.

Sve o puževima: istraživanje, pjesmica i likovna radionica


Nakon kišnog dana, zasjalo je sunce i pod školskom živicom pojavilo se mnoštvo puževa. Pravo vrijeme za dan posvećen ovoj životinjici.

Uz pjevanje pjesmice Puž muž, možemo skupljati prazne puževe kućice, ili pune, ako ne naškodimo pužićima, odnosno pustimo ih u prirodu nakon promatranja. Zanimljivo je i istraživati puževe srebrne tragove - prilika da se u malim detektivima probudi mašta i zaključivanje.

Nakon aktivnosti na otvorenom, pogledat ćemo kratki video - 10 zanimljivosti o puževima.


Vrlo je čudnovat taj životinjski svijet. Jeste li znali, na primjer, da ne postoje puževi i pužice, već je svaki puž odjednom i jedno i drugo?? Nakon parenja, svaki puž snese svoja jaja i ima svoje pužiće...

Za kraj, predlažem likovnu radionicu!

Slika koju vidite u članku, rezultat je likovne radionice s prvašićama koji su radili u grupi, no naravno, može se izvesti i pojedinačno. Ovisno o godišnjem dobu, možemo odabrati i neki drugi ambijent, a ne vinograd pun zrelog grožđa. Dobro je da djeca prate promjene u prirodi.

Prvo smo crtali puževe flomasterom, na običnom fotokopirnom papiru. Pritom smo ponovili ključne pojmove Likovne kulture u prvom razredu - točka, crta, crtanje, skupljeno/raspršeno, niz. Na kraju smo izrezali pužiće (ručice vježbaju finu motoriku).

Zatim smo krenuli na slikanje temperom po kartonu veličine otprilike metar sa metar i pol. Pogledali smo fotografije vinove loze i grožđa. Nekoliko učenika kredama u boji obojalo je podlogu. Drugih par učenika slikalo je temperom vitice vinove loze i grožđe. Tu smo praktično ponovili pojmove - boja, slika, slikanje, osnovne i izvedene boje, miješanje boja... Kad se slika posušila, svatko je svog puža zalijepio, pa smo na kraju i brojali, ponavljali pid 🙂

Nema komentara:

Objavi komentar