četvrtak, 14. svibnja 2020.

Zašto mravi uzgajaju lisne uši kao svoje kravice i kakve to ima veze s bubamarama?


U produženom boravku naše škole danas smo proučavali živi svijet. Lovro je pronašao 8 kukaca, glistu i puža, a Selena je napravila kolekciju listova različitih oblika. Neke od pronađenih životinjica vode vrlo zanimljive živote! O tome pročitajte u nastavku teksta. 
Bubamare se još zovu i božje ovčice. Lovru je zanimalo zašto se zovu božje ovčice, pa smo istražili. Na engleskom je ladybug (damska buba). Na njemačkom se zove Marienkäfer (“Marijina buba”), na ruskom božja korovka (“božja buba”), a na poljskom boża krówka (božja kravica).

Bubamara u potrazi za lisnim ušima
Pa zašto je to sad važno? Zato što postoji davna, davna legenda. Seljaci su obrađivali žitna polja, a žito su napadale štetočine, poput krumpirove zlatice. Seljaci su se molili djevici Mariji da ih spasi od pošasti koja prijeti njihovim usjevima, a nakon toga u svojim poljima počeli su zamjećivati male crvene bube s točkicama na leđima. Te male bubice uništavale su insekte koji su jeli usjeve, pa su ih ljudi počeli nazivati “Marijina ptica” i “Marijina buba”, vjerujući da su molitve pomogle i da je Marija poslala te bubuce! “Lady” koja se spominje u engleskome nazivu isto podsjeća na djevicu Mariju, a i naša bubamara je narodni naziv za Mariju. Mara - Marija. 
Budući da bubamare čuvaju vrt od nametnika, vrtlari ih vole, jer onda ne moraju koristiti otrovne pesticide kojima neki špricaju biljke da bi nametnici pobjegli! Zato postoje čak i farme bubamara!

A gdje živi bubamara?

Živi na lišću zelenih biljaka, a u zimi ispod suhe kore drveća, ili se sakrije na hladnim mjestima u kući. Kad je bubamara u opasnosti brani se tzv. refleksnim krvarenjem, tj. ispušta krv (hemolimfu) iz nožnih zglobova. Ta "krv" sadrži vrlo neugodnu tvar koja odbija većinu ptica i mrava, koji su inače bubamarini neprijatelji.


Zašto su mravi bubamarini neprijatelji?

Zbog lisnih ušiju! Bubamare uništavaju (jedu) lisne uši, a mravi brane lisne uši, jer oni ih vole piti medenu rosu koju izlučuju lisne uši. Mravi prate gdje će se pojaviti lisne uši, i onda se prema njima ponašaju baš kao da su njihovo stado kravica. Paze na njih, štite ih od neprijatelja, glade ih i onda one izlučuju još više medene rose koju mravi piju.

Gdje mogu pronaći lisne uši i kako one izgledaju?

One su sitne, u raznim bojama, sa ili bez krila. Na biljkama su najčešće crne, a na voćkama zelene. Najčešće ih nalazimo ispod listova biljaka, a u našem školskom dvorištu najviše smo ih pronašli po makovima. 

Koje još aktivnosti djeca sada mogu raditi?

U dvorištu ili na izletu djeca mogu istraživati, i bilo bi zgodno kad bi imali povećala. Roditelj, učitelj ili dijete samo, može i fotografirati viđeno. Pomoću interneta, na licu mjesta možemo istražiti zanimljivosti o tim kukcima, a postoji i zanimljiva besplatna aplikacija Google Lence koja radi na principu fotografiranja objekta i automatskog pretraživanja prema slici. Pomoću te aplikacije lako možemo pronaći naziv kukca (ili bilo čeg drugog), no uglavnom na latinskom i engleskom jeziku. Nije problem, jer imamo i Google prevoditelj na raspolaganju...

Djeca još mogu, poput malih detektiva, tražiti tragove kukaca, npr. puževa sluz koja pokazuje putanju njegovog kretanja, rupice na listovima i kovrčavost lista - trag djelovanja lisnih ušiju, krtičji humci i slično. 

Mi smo u boravku još i crtali pronađene životinjice, te pisali njihova imena, a predlažem još i strip ili ilustraciju mrava koji uzgajaju lisne uši, borbu mrava i bubamare ili bubamare i krumpirove zlatice... 










Nema komentara:

Objavi komentar