srijeda, 13. svibnja 2020.

Radionica smijanja

Smijeh oslobađa, smijeh liječi, povezuje ljude, jača timski duh, kad se dobro nasmijemo, baš se dobro osjećamo! To je čak i znanstveno dokazano. Kad se smijemo, tijelo luči biokemijski spoj endorfin ili "hormon sreće". Smijeh u učionici i u obitelji vrlo je dobrodošao i zato predlažem - radionicu smijanja!

Zagrijavanje za smijeh

Prije svega, dobro je malo opustiti mišiće lice, opustiti se općenito i protegnuti se. Neki će to napraviti vježbama disanja, grimasama pri izgovaranju samoglasnika AaaaaEeeeeIiiiOoooUuuu.... Možemo to i drugačije - djeca mogu pogledati neki smiješni crtić ili video sa životinjama, što može izazvati valjanje po podu od smijeha odmah u početku!




Smijeh je vrlo zarazan, pogotovo kod djece, tako da će čak i mrgudi sada bili senzibilizirani na smijeh. Čak i kad se pokušamo na silu smijati, kako bismo se oraspoložili, to nas može nasmijati! Zato, idemo dalje s vježbom!

Veliki i mali smijeh

"Mali smijeh" je majušan, mali poput mišića. On se smije sićušnim glasićem: Hihihihihi! Hiiiiiihihihi hi hi hi hi hi-hi hi-hi hi-hi....! 
Svatko neka pokaže svoj "mali smijeh".

"Veliki smijeh" smije se grohotom, poput ogromnog prasca kojemu se trese njegov veliki, debeli trbuh. On možda i štuca dok se smije, jer se napio tople čokolade, i još ima čokoladne brkove ispod nosa.... On se smije svojim dubokim glasom: Oooooohohohoho Ooooohohohoho!  Još je slučajno i zaroktao dok se smijao ooooohohohoho!
Svatko će pokazati svoj veliki smijeh.

Na kraju ćemo se svi zajedno smijati, naizmjence malim....pa velikih smijehom. Voditelj radionice ima "daljinski" pa prebacuje programe iz malog u veliki smijeh!

Grimasa iznenađenja

Igrači sjednu u parove jedno preko puta drugog, ozbiljnog lica. Zatim svatko ispred svog lica stavi npr. bilježnicu. Na znak 5-4-3-2-1-SAD, oboje otkrivaju lica s nekom smiješnom grimasom! Možemo igrati 3 puta tako, a onda se izmjenjuju parovi (ako je više igrača). 

Druga je verzija da razred tajnim glasovanjem izabere 5-6 najsmješnijih učenika ili dobrovoljaca u razredu. Oni staju pred ploču s bilježnicama i na učiteljičin znak svi otkrivaju lica, dok razred umire od smijeha i plješće :)

Ministarstvo smiješnog hoda

Po uzoru na kultni Monty Pythonovski skeč Ministarstvo smiješnog hoda, možemo djeci ispričati priču o Zemlji smiješnog hoda, gdje se svi trude što smješnije hodati, jer ih onda svi više cijene, misle kako su vrlo pametni ljudi, a onaj tko najsmješnije hoda, taj dobije najbolju plaću. :)


Nema komentara:

Objavi komentar