utorak, 9. lipnja 2020.

Kratke dramske igre

Donosim vam nekoliko dramskih igara za improvizaciju, dakle bez tekstualnih predložaka. Igre su namijenjene osobnom izražavanju, aktiviranju vlastite percepcije o našoj okolini, te vježbanju glumačkih vještina.

Aparat koji se pokvario


Dijete treba zamisliti da je neki aparat, na primjer perilica rublja, mikser ili robot, koji prvo radi punom snagom, a zatim postupno usporava , sve dok posve ne prestane raditi. Ovo može biti smiješna grupna aktivnost, a može biti potpomognuta zvučnim efektom!


Ja kao odrasla osoba

Zamolite djecu da provedu pet minuta razmišljajući o tome kako mogu sebe zamisliti kao odraslu osobu, u smislu zanimanja, obiteljskih uloga i slično, na primjer premijer, vozač, bakica... i zamolite ih da to odglume. Možete im ponuditi i nekoliko rekvizita, da sami kreiraju ulogu.
Improvizacija u paru

Smislite nekoliko uloga za improvizaciju u paru. Dvije sestre, dva provalnika, dva astronauta u svemiru, lisica i vuk itd. Djeca moraju smisliti kako raditi zajedno. 

Lakša verzija, no manje kreativno zahtjevna, je ako na papiriće napišemo situaciju između dva lika, koju djeca trebaju improvizirati. Na primjer, dvije bakice na tržnici svađaju se čije paprike su ljepše, učiteljice na kavi, nespretne balerine plešu, policajac naplaćuje kaznu čovjeku koji je prebrzo vozio, plašljivko na vađenju zuba, dvije princeze se nadmeću koja je ljepša, susret psa i mačke...

Spašavanje života 

Djeca se pretvaraju da su tim liječnika, vatrogasaca, hitnih pomoćnika itd., koji se bore za spas života. 

Tramvaj koji putuje od Dubrave do Črnomerca

Jedno dijete je vozač tramvaja i vozi po zadanim stanicama (npr. na dječjem igralištu). Putnici čekaju na stanicama i uključuju se u vožnju, na način da jednu ruku stave na rame djeteta ispred sebe. U tramvaju mogu razgovarati, a vozač izgovara izmišljene nazive ulica gdje tramvaj stoji. Prvašići vole ovu igru!

Susret dvije životinje

Glumi se bez izgovorenih riječi, ali s dopuštenim zvukovima koji dočaravaju životinjsko glasanje. U košaricu ubacimo papiriće s nazivima životinja. Djeca u parovima izvlače pa improviziraju kako bi izgledao susret tih životinja.

Monolozi

Radi se o govornoj vježbi koju sam već predstavila na ovom blogu. 

Nema komentara:

Objavi komentar