srijeda, 3. lipnja 2020.

Upornost se uvijek isplati - priča o dječaku koji je naučio prekrasno svirati




Ovaj dječak imao je pet godina kad je počeo svirati pianino. Dječaku je mama dala svoj tablet s aplikacijom za učenje sviranja i svakog je dana, do njegove sedme godine, snimala dječaka kako uči svirati. On je bio jako marljiv i veselila ga je svaka nova naučena nota i pjesmica. Pogledajmo zajedno maminu snimku, od prvih pokušaja sviranja, pa sve do nastupa pred pravom publikom, uz komplicirane skladbe!


Klavir, glasovir, piano, pianino? Što je pravilno?

Klavir je instrument s crnim i bijelim tipkama. Nastao je prije više od 300 godina. Drugo ime, hrvatsko-književno ime za klavir je glasovir, a osoba koja svira taj instrument je pijanist ili pijanistica. Rjeđe se koristi manje pravilna riječ klavirist, a riječ glasovirist ili glasovirač bila bi pogrešna i neprihvatljiva.

Pa zašto se onda kaže pijanist? Ta riječ dolazi od engleske riječi piano, što znači klavir.

Kao što smo već spomenuli, tu je i pianino, a to je zapravo manji klavir, bez "klavirskog krila", i služi obično za vježbu učenicima glazbe.

Veliki majstori klavirskih skladbi su: Frederich Chopin, Franz Liszt, Sergei S. Prokofiew, Ludwig van Beethoven... a od hrvatskih umjetnika možemo poslušati izvedbe i skladbe Ferde Livadića, Borisa Papandopula, Dubravka Detonija, Maksima Mrvice, Matije Dedića...

Nema komentara:

Objavi komentar