četvrtak, 4. lipnja 2020.

Dugoživci - neobične mikroskopske životinjice



Djecu u mom produženom boravku fascinirala je ova mikroskopska životinjica o kojoj smo doznali s YouTube kanala Mali biolozi. Životinjica je neobična ne samo po svom izgledu i imenu, već i po nevjerojatnim mogućnostima preživljavanja, tako da su znanstvenici radili s njima pokuse čak i u svemiru! O dugoživcima pričalo se još danima!


Zbog svog načina kretanja i bucmastog izgleda podsjećaju na nespretne medvjediće u minijaturi, pa su dobili i ime vodeni medvjedići. Nas u razredu podsjećaju i na vrećice za  usisavače...

Dugoživci žive u svim morima, slatkim vodama i vlažnim biotopima na kopnu, gdje ih se najčešće može naći u vodenom "filmu" na nakupinama mahovina, u žljebovima i na krovovima kuća. U nepovoljnim uvjetima vrste koje žive na kopnu osuše se i u stanju obamrlosti mogu preživjeti i više godina dok uvjeti ponovo postanu povoljni. To svojstvo donijelo im je i hrvatsko ime dugoživci.

Vijest o tome kako su dugoživci postali prva životinjska vrsta koja je uspjela u svemiru preživjeti bez zaštite, možete pronaći ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar