subota, 20. lipnja 2020.

Zmajsko ljeto - kreativne ideje, filmovi, istraživanja i obiteljski izleti!


"Zamisli da se igraš u vrtu jednog dana i da pronađeš zmajevo jaje!" - odavde priča kreće; aktivirali smo djetetov interes i sad ga možemo usmjeriti u konstruktivne aktivnosti...  

Prijedloga je toliko da se zmajevima možemo baviti i cijelo ljeto ako želimo!                                                                       
Za male spisatelje 

- Što se dalje događalo? Kako znaš da je jaje zmajsko? Što ćeš s tim jajetom? Je li se iz njega stvarno izlegao zmaj? I što je bilo onda? Napiši priču, napravi strip!

Za inspiraciju, možemo djeci ispričati nekoliko legendi. 


U legendama zapadnih zemalja (tu spada i Hrvatska), zmajevi obično predstavljaju zlo, pa tako i izgledaju - zastrašujuće, često crne boje, s krilima i kandžama, kako rigaju vatru... U zemljama Istoka, kao što su Kina, Japan, Indija ili Tibet, priče govore o zmajevima koji su simbol snage, moći, promjena, pravednog vladara. Kinezi se čak nazivaju potomcima zmaja. Zmajevi su često zmijolikog oblika, pernati su, šareni itd.

Prema jednoj istočnjačkoj legendi, Car od Žada kaznio je četiri zmaja, Dugog, Žutog, Crnog i Bisernog, zarobivši ih ispod četiri planine jer su popili vodu iz Istočnog mora i pustili je na zemlju u obliku kiše da bi pomogli ljudima. Ne žaleći zbog svog postupka, zmajevi su nastavili pomagati ljudima te su se pretvorili u četiri najveće kineske rijeke.

U mnogim mitovima, legendama i bajkama susrećemo junaka koji se bori sa zmajem. Mora ga pobijediti da bi došao do neizmjernog blaga koje čuva zmaj – bilo da se radi o zlatnom runu na Zapadu ili biseru u Kini. To blago predstavlja istinsko znanje, svjetlo mudrosti koje rasvjetljava smisao života.

Postoji i kršćanska legenda svetom Jurju koji ubija zmaja da bi spasio lijepu kraljevnu. Najčešće je prikazivan na bijelom konju u odori rimskog vojnika kako zamahuje mačem, a podno njegovih nogu leži ranjeni zmaj. Ponekad su na mjestu događaja prikazani ostaci žrtava stradalih u borbi sa zmajem, a pojavljuje se i kraljevna u molitvi za pobjedu svetog Jurja.Knjige i filmovi inspirirani zmajevima

O zmajevima postoji pregršt slikovnica i priča. Jedan od načina za istraživanje je putem web stranice knjižnog fonda Knjižnica grada Zagreba, upisujući ključnu riječ zmaj pod naslov knjige.
J. R. R. Tolkien, inspiriran mitologijom, stvorio je svoju u djelima Silmarillion, Hobit te Gospodar prstenova. 
Djeci je možda već poznat animirani film u 2 nastavka, Kako istrenirati zmaja (2010., 2014.), a tu su još i animirani film Eragon (2006.), avanturistički film Dragonheart (1996.), sve ekranizacije Tolkinovih knjiga o zmajevima itd. Pogledajte ovdje trailere i još prijedloga.Za istraživače 

- Istraži legende o zmajevima i razmisli zašto su ljudi mogli stvoriti takva vjerovanja. Koje su podudarnosti između slavenskih i indijskih legendi o zmajevima?
- Što sve simbolizira zmaj?
- Koje životinje, osim zmaja, se pojavljuju u kineskom horoskopu?
- Pronađi slike; kako izgleda kineski zmaj, kako vinkinške lađe i štitovi s likovima zmaja...

Za izlet sa cijelom obitelji

U Zagrebu možemo čak na tri lokacije pronaći skulpturu svetog Juraja kako ubija zmaja! Istražite i obiđite ih!

Zmaj postoji i u hrvatskoj kulturnoj tradiciji, u bajkama, spomenicima i kultovima.
Ulomak pleterne ornamentike iz crkve u Biskupiji kod Knina, iz razdoblja od IX. do XI. stoljeća prikazuje hrvatskog zmaja. Iz njegovih usta i repa izlazi karakterističan hrvatski pleter – triplet. Označava dinamiku broja tri i povezuje se s trostrukom podjelom svijeta: s nebom, zemljom i podzemnim svijetom; odnosno s čovjekovim duhom, dušom i tijelom. Izlazeći iz usta i repa, pleter čini znak osmice – simbol beskonačnosti..


U Zmajevoj špilji na Braču, u stijeni dužine oko 5 metara i visine oko 3 metra, uklesan je reljef koji prikazuje zmaja kako u zaletu izlazi iz svog skrovišta otvorenih ralja u kojima je oštri, nazubljeni i plameni jezik. Izgleda kao da će progutati lice žene u obliku polumjeseca, pored kojeg se nalazi i lice muškarca. Iznad zmaja nalazi se lik leoparda s lavljom glavom među šapama. Ne zna se koliko je star reljef u Dragonjinoj špilji, ni tko ga je uklesao, ali se pretpostavlja da se na Braču, pored kulta sv. Vida, štovao i kult špilja.


Za likovne kreativce

-  Kako to jaje izgleda? Naslikaj ga ili ga izradi od gline pa ga oslikaj. Ako si npr. na moru, možeš na plaži potražiti kamen jajastog oblika pa ga oslikati i igrati se njime. Ako ti je oslikavanje dobro uspjelo, kamen se može prelakirati bezbojnim lakom. 

- Malog zmaja možeš i slikati pastelama, flomasterima i akvarelom, ili si ga možeš izraditi od gline ili Fimo mase, pa se  igrati njime. 

Kod crtanja ili modeliranja, dijete se zaista može detaljno pozabaviti teksturama, s obzirom da zmaj može imati i ljuske, i pernate dijelove, i različitu dlaku, i kandže, i rogove, krila, zanimljiv rep... Kineski zmaj je zmijolikog oblika, za razliku od nekih drugih zmajevima... neka prethodno istraži legende.

Za male biologe

Što znamo o zmajevima, osim da su mitološka bića? Sliče dinosaurusima, zar ne? Dinosaurusi su nekad postojali, no zmajevi su ipak iz mašte. Postoje neke životinje koje u svom nazivu imaju riječ zmaj, ali te životinje ne rigaju vatru i nemaju čarobne moći. 

Komodski varan (Varanus komodoensis) poznat je još kao komodski zmaj je vrsta guštera. Može narasti do 3 metra i težiti od 80 do 120 kg. Ova vrsta je, kao i gotovo svi varani, mesožder no prvenstveno strvinar. Zna loviti i živi plijen tako da se prikrada, a kad je dovoljno blizu naglo potrči prema plijenu (komodo varan može doseći brzinu od 20 km/h) te ga zgrabi snažnim ugrizom. Varani posjeduju otrov kojim ubijaju plijen. U ustima posjeduju jedan veliki stražnji spremnik te pet manjih spremnika za otrov koji se nasumično otvaraju između zubi. Danas živi oko 6000 komodo varana koji nastanjuju Male sundske otoke, Indoneziju, uključujući i otok Komodo... (Pronađi na karti.) Ovdje možete pogledati video o komodo zmaju, Zagrebačkog zoološkog vrta. 

Za sportaše

Napravite zmaja kojeg ćete puštati na vjetru! Ponekad se u gradovima organiziraju festivali vjetra i slična događanja na kojima budu dječje radionice za izradu zmajeva...

Nema komentara:

Objavi komentar