četvrtak, 1. listopada 2020.

Igra čarobnjaka koji pretvara u kipove

Radi se o igri koja uključuje trčanje na svježem zraku, a motivirana je pričom. Djeca uče slušati, pamtiti i poštivati pravila, maštati, surađivati, družiti se... 

Lijepa i uzbudljiva priča na početku aktivirat će dječju pažnju i maštu. Zatim ćemo jasno objasniti pravila, označiti prostor za igru i pratiti djecu dok se igraju, sve dok sve ne usvoje te se nastave igrati slobodno. Na kraju, možemo porazgovarati o tijeku igre, pojasniti djeci određene momente, strategije, te ujedno tako jačati njihove kompetencije u komunikaciji i jezičnom izražavanju.

Od pomagala, potreban nam je jedan "čarobni štapić" (spužveni) i markeri, odnosno štapovi sa zastavicama koji će označavati prostor igre. Zviždaljka također može dobro doći.

Uvod: 

Djecu okupimo riječima - "Imam čarobni štapić! Dođite sjesti u čarobni krug i poslušati priču o čarobnjaku i njegovim kipovima!

Bio jednom davno, davno, čarobnjak koji je živio u začaranoj šumi. Jednog dana, dvoje djece zalutalo je i našlo se u toj šumi. Ubrzo su pronašli čarobnjakovu špilju i ušli unutra, a nisu znali tko je unutra. Čarobnjak je bio zao i naljutio se kad je vidio djecu u svojoj špilji. 

- Zašto ste došli u moju špilju?? Za kaznu ću vas svojim čarobnim štapićem pretvoriti u kipove, i samo vas dodir ljudske ruke može natrag pretvoriti u ljude! - i mahne štapićem, Čiribu-ćiriba -  te pretvori djecu u kipove!

Nakon nekog vremena, još djece je počelo dolaziti u šumu, a čarobnjak ih je pretvarao u kipove, tako što bi ih dodirnuo štapićem. Neka djeca uspjela su pobjeći čarobnjaku, i svojim dodirom spasiti one koji su bili pretvoreni u kipove. 

Nakon mnogo godina, sva djeca su bila spašena, te su se vratila svojim roditeljima. Roditelji svih tih godina nisu znali gdje su im bila djeca, i već su bili stari ljudi, ali su se jako razveselili kad su im se vratila njihova dječica!

Pravila igre:

"Djeco, hoćemo li se poigrati igre čarobnjaka i kipova? Ja ću postaviti ove zastavice, koje označavaju područje gdje se nalazi šuma. Čarobnjak će biti Ivan, jer on je ovaj tjedan jako popravio svoje vladanje. Dvoje djece neka uđe u šumu, a to će biti Lana i Mihael, jer su pojeli cijeli ručak. Drugi put će biti netko drugi. Sada neka čarobnjak hvata djecu, ali oni ne smiju prijeći granice šume. Tko prijeđe granicu, ispada iz igre na 5 minuta." 

Na ovaj način, drugoj djeci smo demonstrirali tijek igre. 

"Sada neka u šumu uđu i ostala djeca, pa će nakon mog znaka svojim dodirom pokušati spasiti Lanu i Mihaela koji su kipovi. Ne smijete prelaziti granicu. Čarobnjak svojim štapićom svakoga može pretvoriti u kip, jednom ili mnogo puta. Igra je gotova kad Čarobnjak pretvori svu djecu u kipove ili nakon 10 minuta, kada ja kažem da je igra gotova i da biramo novog čarobnjaka. Jeste li razumjeli? A sada - spasite svoje prijatelje - krenite!"

Na kraju svake partije, prebrojavamo koliko je koji čarobnjak uspio pretvoriti djece u kipove!


Nema komentara:

Objavi komentar