srijeda, 5. siječnja 2022.

Zimski sportovi, oprema i odjeća

Koje zimske sportove znate? Pogledajmo ovaj video s nazivima na engleskom jeziku, a zadatak djece neka bude da pogode naziv na hrvatskom jeziku!

No, osim poznavanja sportova, važno je znati prikladno se opremiti za zimske radosti! Toplina i sigurnost važnije su od mode, zar ne?

Važno je da odjeća bude ugodna, dovoljno prozračna da se ne oznojimo. Ako se idemo igrati na snijeg ili baviti se zimskim sportovima, važno je da je odjeća od nepromočivog materijala. Ako se grudamo, vunene rukavice nisu najbolji izbor, zar ne? Zašto? 

Za šetnju, vunene rukavice su odlične, jer u njima će naši prsti biti *puno pokretniji i spretniji. Neće nam biti problem npr. zakopčati gumb na kaputu. 

Zimska jakna za igru na snijegu trebala bi biti takva da se u njoj možemo dobro kretati. Nije dobro kad smo zabundani poput snjegovića i ne možemo normalno savijati ruke i noge.

Vrlo je važno imati kapu i šal, jer oznojena glava i vjetar su recept za prehladu!

Oni koji se bave zimskim sportovima moraju misliti na svoju sigurnost. Za neke zimske sportove neophodni su kaciga, štitnici... Možeš li se sjetiti još nečega od opreme koju koriste npr. skijaši?

*** NAZIVI SPORTOVA IZ VIDEA: 

skijanje, skijanje na zmajevima (kajt skijanje), sanjkanje, hokej, curling, skijaško trčanje, ribolov na ledu, klizanje, zimsko planinarenje, snowboarding (daskanje na snijegu). 

Ima još mnogo zimskih sportova, a Zimske olimpijske igre su najveće svjetsko natjecanje u zimskim sportovima! Snježna kraljica je svjetska slalomska (skijaška) utrka koja se od 2005.  godine održava u Zagrebu, odnosno na Sljemenu - vrhu Medvednice. Tu je utrku proslavila naša slavna sportašica Janica Kostelić! 

Ako ne padne pravi snijeg, pista za utrku se posipa umjetnim snijegom! Isto tako, može se napraviti i umjetni led za klizališta. Znaš li klizati?

Tko želi znati više, može istražiti neke od zanimljivih i neobičnih zimskih sportova: 

- bob

- umjetničko klizanje

- brzo klizanje

- alpsko skijanje

- biatlon

- mogul skijanje

- ski streljaštvo

- skijaški skokovi

- skijanje sa psima

- motorne sanjka: penjanje uz brdo

- bendi

- grudanje




Nema komentara:

Objavi komentar