ponedjeljak, 12. prosinca 2022.

Kako s djecom napisati poetični tekst?


Djeca su prepuna su unikatnih pogleda na svijet, divnih impresija i emocija. Često sam razmišljala kako kanalizirati sve te bisere koje drže u sebi i pretvoriti ih u pisanu riječ, kao što to, ipak malo lakše, radimo u smislu likovnog izražavanja. 

Napisati s djecom pjesmicu ili drugi autentični poetični tekst jako je velik izazov, pogotovo u mlađoj dobi. Netko će reći da je to gotovo nemoguće izvesti sa čitavim razredom, no ja sam od onih koji smatraju da djeca mogu jako puno toga, samo treba pronaći pravi pristup.

Naravno, da bi djeca mogla pokušati napisati svoju pjesmu, trebalo bi ih postupno pripremati u određenom vremenskom razdoblju, čitajući im prikladnu poeziju različitih stilova, ulomke iz tekstova najkvalitetnijih dječjih književnika itd. 

Evo savjeta koje mogu ponuditi:

1. Tema

Ponudite temu ili nekoliko tema koje djecu istinski zanimaju i motiviraju. Može to biti bilo što, od prirode do ljubavi, i svega između. Nemojte im ponuditi više od 3 teme, jer njihova bi se psihička energija mogla previše iscrpiti u biranju.

Dobro je iskoristiti trenutak kad dijete proživljava snažne impresije, primjerice - radi prvog snijega, sunčanog dana nakon perioda lošeg vremena, pobjede u napetoj utakmici, zanimljivog filma, izleta s obitelji, smiješnog događaja, susreta s lijepom životinjom...

2. Struktura

Razmislite o tome kako želite da vaš tekst bude strukturiran. To može biti sonet, haiku, akrostih, pisanje po činkvinama, slobodan stih, igrokaz, basna itd. Naravno, to se može jako dobro nadovezati na gradivo koje se obrađuje u nastavi. 

Pjesma u rimi je posebno zahtjevna. Ako se odlučimo okušati se u tome, primjerice na izvannastavnoj aktivnosti ili radionici za napredniju djecu, možemo prethodno s njima napraviti veliku oluju ideja na temu riječi koje se rimuju.  

Rima je jedna od ključnih komponenti poezije, tako da je važno pažljivo odabrati riječi koje se rimuju i kreirati stihove koji se lijepo čitaju. Treba paziti da nam rima ne nametne odabir klišeiziranih ili besmislenih stihova. 

Zajedno s djetetom, možete usporediti duljine i ritam stihova kako biste stvorili harmoniju i ritam u pjesmi. U tome može pomoći pljeskanje po slogovima i brojenje istih.

 3. Emocije

Poetični tekst je najbolji kada izražava emocije. "Razmislite o tome koje emocije želite izraziti i kako ćete to učiniti u svojoj pjesmi." - to je uputa koju možemo dati djeci.

4. Revizija

Nije neuobičajeno da se pjesma nekoliko puta mijenja prije nego što se smatra gotovom. Pomozite djetetu da revidirajte svoj tekst i zajednički učinite korekcije ako je potrebno. Naravno, ako se dijete osjeća sposobno da to učini samostalno - tako i treba napraviti! Mi mu možemo, na nježan i pažljiv način, dati argumentiranu povratnu informaciju. 

Svakako, pohvala za trud je jako bitna!


Uključivanjem ovih elemenata, sigurna sam da ćete uspjeti pomoći djeci da stvore svoje sjajne tekstove!


Nema komentara:

Objavi komentar