nedjelja, 12. veljače 2023.

Valentinovo - kako ga obilježiti u razredu?

Predlažem nekoliko aktivnosti kojima bi djeca u produženom boravku mogla obilježiti Valentinovo. Svaka od ovih aktivnosti pruža priliku djeci da se kreativno izraze, razviju svoje vještine i slave ljubav.

Slikanje srca

Djeca bi mogla crtati srce u različitim veličinama, oblicima i bojama kako bi izrazila svoju ljubav prema drugima. 

Možemo im ponuditi papire u različitim veličinama, no manjih formata, kao i pripremljene različite likovne tehnike, raspoređene na nekoliko radnih stanica. (npr. 5 skupina stolova).

Prvo možemo svi zajedno naslikati jedno srce za majku. Potrebno ih je na zanimljiv način motivirati, pričajući o majci. Kakva je ona? Ako je nježna i plaha, možemo koristiti boje i likovnu tehniku koja nas na to podsjeća. Ako je ona snažna žena, jako vesela, glasna i snažna, možemo razmisliti koje boje i likovne tehnike nas na to podsjećaju... 

Aktivnost neka bude ograničena, recimo na 10 minuta. Nakon toga, možemo slikati za tatu, za brata ili sestru, za našeg psića, za kumu, za susjeda, za knjižničarku, učiteljicu...neka si dijete odabere kome će raditi i koliko dugo. 

Sami prilagodite aktivnosti specifičnostima u Vašem razredu ili okruženju, i svakako pripazite na dječje emocije, da ne biste forsirali neku aktivnost koja bi kod nekoga bila neugodna, recimo ako je dijete bez jednog roditelja i slično. 


Pisanje pisama ljubavi i čitanje ljubavne poezije


Djeca bi mogla napisati pisma svojim bližnjima u kojima izražavaju svoju ljubav i zahvalnost. Za tu priliku, možemo tražiti najljepše ljubavne stihove iz zbirki poezije ili isprintanih pjesama ljubavne tematike koje donosi učiteljica.


Ljubavne pjesme, igrokaze i slično, možemo čitati naglas, s naglaskom na romantični ugođaj u tonu glasa, što može djeci biti i vrlo zabavno, ovisno o tematici pjesme. 



Izrada Valentinovskih čestitki


Djeca bi mogla izraditi čestitke koje će poslati svojim prijateljima i obitelji.



Valentinovski sandučić


Djeca pišu lijepa pisamca koja mogu biti anonimna ili potpisana, ali svakako, trebaju biti adresirana na kuvertici, odnosno, treba pisati za koga je i u koji razred ide to dijete. Pisma pregleda učitelj/ica, o čemu djeca ne moraju ništa znati - tek iz razloga da ne bi bilo nekih neprimjerenosti. (To se do sada nikad nije dogodilo u mojoj praksi.) 


Pisamca se ubacuju u Valentinovski sandučić koji je postavljen na školski hodnik, kako bi i drugi učenici mogli ubacivati pisma. Poštu će na sam dan Valentinova dostaviti Valentinovski poštari - dvoje djece od povjerenja. 


Na sandučići pišu kratke i jasne upute:


1. Napiši nekome iz škole ljubavno pismo. Možeš se potpisati, ali nije obavezno.

2. Stavi pismo u kuvertu i OBAVEZNO napiši za koga je - ime i razred onoga kome šalješ.

3. Na Valentinovo, naši Valentinovski poštari dostavit će pisma!


Pitate li se neće li neka djeca biti pogođena zato što nisu dobila pisamce? To je normalna životna pojava koju bi djeca trebala spoznati. Osim toga, uvijek se ipak pojavi pokoje pisamce gdje je autor zaboravio napisati za koga je, odnosno adresirati pismo. Upravo ta pisamca mogu biti utjeha za sve te ostale. Jer, kao što je u Poštarskoj bajci, lektirnoj knjizi za 2. razred, zaljubljeni František zaboravio napisati adresu svoje drage, pa poštar nije znao kome da ga uruči, tako se i u ovom slučaju moglo dogoditi!!! Osim toga, godine su pred nama, a na pravu ljubav ponekad treba i dugo čekati, ali se na kraju isplati!



Narukvice ljubavi


Djeca bi mogla pletenjem vrpci napraviti simbolične darove za svoje najmilije. To mogu biti narukvice prijateljstva ili narukvice ljubavi, ili privjesci za torbe koji na kraju mogu imati nekakvu lopticu. zvončić ili sličan uteg koji bi vrpcu istegnuo.

Aktivnost pletenja vrpci ljubavi je jednostavna, a opet zabavna aktivnost. Potrebno je samo nekoliko komada tkanine ili vrpce u bojama koje djeca žele koristiti i nekoliko minuta vremena.

 Za pletenje vrpci ljubavi, djeca bi mogla slijediti sljedeći proces:

1. Odaberite nekoliko vrpci u različitim bojama i dužinama.

2. Spojite vrpce krajevima i zavežite čvor kako bi se držali zajedno.

3. Pletenjem vrpci prema želji, stvarajte različite uzorke i teksture. Završite pletenje zaustavljanjem vrpci i zavezivanjem čvora na kraju.

4. Djeca također mogu dodati ukrase poput perli ili kristala kako bi učinili svoj vrpci ljubavi još posebnijim.

 

Valentinovska zabava uz poklone


Organiziranje Valentinovske zabave u kojoj bi se igrali različite igre, pjevalo i slavilo ljubav. Školska knjižnica može primjerice organizirati akciju gdje je u tjednu prije Valentinova moguće u knjižnicu donijeti knjigu koju bismo željeli pokloniti nekome. To može biti i rabljena knjiga koju bismo željeli nekome posvetiti. Bitno je uz knjigu ostaviti poruku kome je namijenjena. 


Na Valentinovskoj zabavi, pokloni će se uručiti, anonimni ili ne. 

Na zabavi bi se još pjevalo i igralo igre koje slave ljubav!


Igre koje slave ljubav


Nekoliko ideja za igre koje se mogu igrati su:

1. "Upari srca": Prvo treba izraditi ili isprintati po 2 jednaka srca ili po dva jednaka simbola za ljubav. Dijelimo djecu u 2 skupine i svaka skupina staje na jednu stranu učionice ili igrališt. Svatko dobije po jedan papirić, s tim da je njegov par nepoznato dijete iz druge skupine. Cilj igre je pronaći svoj par srce, stojeći s različitih strana prostorije. Djeca sama moraju smisliti način. 

Možemo prethodno popričati o različitim vrstama ljubavi - ljubav prema prijatelju, ljubav između naših roditelja, ljubav prema ljubimcu, prema domovini ili možda prema Bogu... Sve su to različite vrste ljubavi. Ljubav prema stvarima nije jednako vrijedna kao ljubav prema osobama. Ljubav prema osobama mnogo je važnija, vrednija i snažnija.

U ovoj igri, prijatelj će tražiti prijatelja.

2. "Pogodi ljubavnu pjesmu": Djeca sjede u krugu, a jedno dijete pjeva dio pjesme o ljubavi. Ostali igrači moraju pogoditi naslov pjesme. Možemo i razgovarati o radnji pjesme.

Molim vas, nemojte im davati neadekvatne zabavne pjesme lakih nota, nego dječje pjesmice, ili eventualno kvalitetne, poznate pjesme provjerenih tekstova.

Prijedlozi dječjih pjesama:

- Zagrebački mališani: Kišobran za dvoje, Nek svud ljubav sja, Nije lako bubamarcu, Pobijedit će ljubav, Ljubav iz vrtića... Klinci s Ribnjaka: Valentinovo...

3. "Naokolo salata"

Riječ je o staroj, tradicionalnoj pjesmi, rekla bih slavenski korijena, jer na internetu je vidljivo da se igra ili se igrala u svim krajevima Hrvatske, kao i u Srbiji, Vojvodini i tko zna gdje još. Pomalo se miješaju pravila i pjesmica, tako da neki tvrde da je ovo zagorska igra "stare košare", drugi ju zovu "naokolo salata", treći pak tvrde da pravi tekst ide "u kolo se vata", četvrti "naokolo salaša"... 

Kako god bilo, salata uopće nije važna, važno je da su djeca uvijek obožavala tu igru jer se moglo vidjeti tko se kome u razredu sviđa, barem malo.

Dječaci i djevojčice se poredaju u krug, a jedan je unutar kruga. Kolo se vrti i svi pjevaju:

"Naokolo salata,

naokolo salata

naokolo salata

na veliki zbor!

Poklanjam se na tebe,

poklanjam se na tebe,

poklanjam se na tebe

i tebe uzimam!

Kad se ovo ispjeva, kolo staje i dijete u sredini treba se nakloniti odabranom djetetu. Ukoliko odabrano dijete prihvaća poziv, ulazi u kolo zajedno s djetetom koje je već stajalo u sredini, primaju se za ruke i zajedno zaplešu unutar kola, dok sva druga djeca u velikom kolu, otplešu još jedan krug kola (naravno, uz veselo poskakivanje), pjevajući drugu kiticu. 

Sad se vidi, sad se zna

ko se kome dopada!

Sad se vidi, sad se zna

ko se kome dopada!

Ukoliko "odabrano dijete" ne uzvrati naklon, ono samo ulazi u kolo, tj. mijenja mjesto s prvim koji je bio u kolu, i ne pjeva se druga kitica, već se ponavlja prva i cijeli proces.


 


 

Nema komentara:

Objavi komentar