utorak, 24. ožujka 2020.

Koronavirus: Budite pozitivan primjer djeci!

Ilustracija: Martina Nemet Art
Pred nama se nalazi izazovno vrijeme puno nepredvidivih promjena uzrokovanih što pandemijom koronavirusa COVID-19, što potresima u Zagrebu i bližoj okolici. U ovom je trenutku važno smirivati i ohrabrivati djecu kako bi im ovaj period prošao sa što manje stresa i straha. 

Preuzmite ovdje i Unicefovu brošuru o razgovoru s djecom o epidemiji koronavirusa.


S djecom treba razgovarati i reći im kako stvari stoje, jezikom kojeg oni razumiju. Treba biti iskren i odgovarati na sva njihova pitanja. Evo kako bi to moglo izgledati:

To je jedan virus koji je zahvatio čitav svijet, pa tako i našu zemlju. Da bismo ga pobijedili, moramo se sada malo drugačije ponašati. Time ćemo zaštiti našu obitelj, bake, djedove, prijatelje, učitelje... Sada imamo nova pravila. Ostat ćemo u stanu, družiti se na drugačiji način, imati nastavu na drugačiji način...


Zajedno osmislite nove i zanimljive načine kako možete provesti vrijeme unutar svoga doma. Neka djeca osjete da su dio rješavanja ovog problema, time što će se pridržavati ovih važnih pravila. 

Važno je da učitelji i roditelji educiraju djecu o odgovornom ponašanju  tijekom trajanja pandemije. 

Kao što već znate, djeca najviše uče po modelu, imitacijom i promatranjem (socijalno učenje). Budite im pozitivan primjer u nošenju s problemima i izazovima koji su pred nama. Primjerice, kada dijete kihne ili se zakašlje svaki ga put upozorite da stavi maramicu (ili ako ne stigne neka stavi ruku) na usta i nakon toga temeljito opere ruke. Ovo je važno kako bi djeci ušlo u naviku. 

Kada se vrate u školske klupe i dalje je bitno da se pridržavaju ovih pravila pa ih je, na njih, potrebno stalno podsjećati. Kako bi pranje ruku učinili zabavnijim, potaknite djecu da pjevaju neku pjesmicu koja traje otprilike 30 sekundi i cijelo vrijeme trajanja pjesmice trljaju ruke sapunom. 

Što se boravka na otvorenom tiče (ukoliko će isti trenutačno biti dozvoljen), pazite da niste u bliskom kontaktu sa drugim roditeljima i djecom te ga svedite na minimum. To je nešto što djeci najteže pada pa je na vama povećana odgovornost da zaštitite njih, sebe kao i sve oko vas. Na primjeren način razgovarajte s djetetom o koronavirusu, tako da shvati ozbiljnost situacije, ali pak ne počne paničariti.

Strah djece je normalna reakcija. Roditelji su tu da čuju razmišljanja djece i da im pruže osjećaj zaštićenosti. Roditelji trebaju odgovarati na pitanja, pružiti dobar primjer, spriječiti paniku. Da bi to mogli, roditelji trebaju raditi na sebi i osloboditi se viška panike koju sami ispoljavaju. Zbog sebe i djece trebaju biti pribrani, imati strpljenja. Ovo je prilika da se gradi emocionalna inteligencija djeteta, mnogo brže nego u normalnim okolnostima. Isto tako, prilika je to da se gradi samokontrola. (Nećemo sad u park.) Gledajte na stvari pozitivno, koliko god teško bilo.

Za sva pitanja vaši učitelji i stručni suradnici stoje vam na raspolaganju! 
________________________________________________________________________________
Autorica teksta: Sanja Pendelić, mag. paed.




Nema komentara:

Objavi komentar