četvrtak, 26. ožujka 2020.

Vrijedna lekcija: Organiziraj svoje vrijeme!

Dragi roditelji, u vrijeme e-nastave, organizacijske sposobnosti ukućana možda su i bitnije nego prije. Sve je lakše ako svakodnevno raspored svojih aktivnosti stavimo na papir. Navečer je pravo zadovoljstvo označiti kvačicom ispunjene obaveze i opustiti se s obitelji. 

Dijete će od Vas dobiti vrijednu lekciju ako ga naučite samostalno voditi računa o svojim obavezama. Ne propustite ga pritom i pohvaliti! Evo nekih smjernica kako to djeca mogu činiti na njima zabavan način.

Najbolje je imati nekakvu malu bilježnicu ili pregledni blokić koji će uvijek moći imati sa sobom, sređivati ga u krevetu prije spavanja, nositi u džepu i slično. Druga opcija može biti "piši-briši ploča" iznad radnog stola ili papir na vidljivom mjestu.

Na slici vidite jednu od ideja, kako dijete može napraviti tablicu sa tri stupca i određenim brojem redova. Pomozite mu u procjeni broja tih redova, ovisno o količini svakodnevnih aktivnosti. 

Učenici drugog razreda,koji su već naučili služiti se urom i znaju koliko sati pokazuje, mogu u prvi stupac upisivati točno vrijeme, u drugi upisivati aktivnost, a u treći po želji nacrtati aktivnost.  

Za prvašiće je dovoljno i pobrojavanje aktivnosti, može i samo crtežom, pokraj kojih će staviti kvačicu ako je aktivnost uspješno odrađena. Druga ideja mogla bi biti da prvo nacrtaju svoje aktivnosti, a onda ih poredaju redoslijedom kojim se odvijaju tijekom dana. 

Možete napisati doba dana na jedan papir i na njega zalijepiti aktivnosti. 
Naprimjer: jutro i aktivnosti koje se obavljaju u to doba. 

Svatko neka nađe model koji mu odgovara da bi organizirao svoje vrijeme!
Tko želi, može nam poslati kako je to napravio!

Nema komentara:

Objavi komentar