utorak, 14. travnja 2020.

Fermijeva pitanja: Koliko gumenih bombona bi stalo u tvoju kadu?

Fermijeva pitanja prikladna su za učenje "izvan okvira" i poslastica su za djecu koja vole izazove i uvijek žele micati granice svojih mogućnosti.

Naziv je nastao po fizičaru i dobitniku Nobelove nagrade Enricu Fermiju. Fermijeva pitanja više naglašavaju postupak, negoli odgovor. Ta pitanja sadrže ograničene informacije, tako da potiču na postavljanje novih pitanja, stvaranje pretpostavki, procjena, logičkih zaključaka, numeričkog rasuđivanja...

U nastavku teksta pronaći ćete nekoliko primjera Fermijevih pitanja, koja će vašim malim matematičarima biti pravi izazov!

Na internetu i u literaturi možete pronaći brojne primjere ovih pitanja, i ona se u pravilu odnose na vrlo velike brojeve, no s obzirom da učenici 2. razreda uče brojati samo do 100, ovdje ćemo se ograničiti na nekoliko primjera takvih pitanja u tim brojevnim granicama. Neka pitanja su, naravno, samo za naprednije matematičare među djecom. Dijete smije koristiti eksperiment, ali bitno je da na putu do rezultata koristi logiku, pretpostavku i imaginaciju, a ne samo jednostavno prebrojavanje.

Primjeri:
1. Koliko nogometnih lopti bi stalo u tvoju kadu?
2. Koliko naranči mogu pojesti svi dječaci iz tvog razreda?
3. Koliko udava bi bilo potrebno da okruže nogometno igralište pored tvoje škole?
4. Kad bi mogao hodati po zraku, koliko koraka bi bilo potrebno od vrha jednog, do vrha drugog stabla pored tvoje kuće?
5. Koliko šalica soka magarećeg mlijeka bi bilo potrebno da se napuni prazna boca Coca Cole?
6. Koliko desetogodišnjaka ima u našoj školi? Kako ćeš to izračunati?
7. Koliko puta u tjedan dana u tvojoj kući netko kaže "predobro"? (Neka ne broji nego procijeni na temelju pretpostavki koje će si sam/a zadati.)
8. Koliko u tvojoj zgradi ima mobitela?
9. Kad bismo sve knjige u tvojoj kući naslagali jednu na drugu u toranj, koliko bi takvih tornjeva trebalo još složiti da visina bude kao tvoja kuća?


Nema komentara:

Objavi komentar