srijeda, 29. travnja 2020.

Postoje prečice do radosti, a ples je jedna od njih!

Povodom Svjetskog dana plesa koji se obilježava na današnji dan, 29. travnja, predlažemo nekoliko prigodnih aktivnosti!

Ples poboljšava raspoloženje i određene kognitivne vještine, kao što su vizualno prepoznavanje i odlučivanje. Brojna istraživanja ističu da ples pomaže u smanjenju stresa, povećava razinu hormona serotonina i pomaže razvijati nove neuronske veze, posebno u regijama uključenim u izvršne funkcije, dugoročno pamćenje i prostorno prepoznavanje.
Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego: Svi ukućani na ples!

Predlažemo sljedeće aktivnosti za veseliji i aktivniji dan:

1.     Igra Glazbene stolice
U krug se postave stolice. Potrebno je postaviti jednu stolicu manje nego što ima sudionika. Sudionici počinju plesati oko stolica kad počne glazba, a kada glazba stane moraju što prije sjesti na stolicu. Sudionik koji ostane bez stolice (jer je jedna stolica manje nego što ima sudionika), ispada iz igre. Nastavlja se sve dok ne ostane samo jedna stolica i dvoje sudionika, odnosno samo jedan pobjednik.
2.     Ples s balonima
Po podu se razbacaju šareni baloni. Svako dijete mora na brzinu uzeti jedan balon i pronaći svoj par, a par mu je onaj koji ima istu boju balona. Svaki par uzme jedan balon i zajedno ga drže samo glavama, tj. čelom, i ne smiju dodirivati balon rukama. Djeca moraju lagano plesati ili se drugačije gibati, a da pritom ne ispuste balon. Ako im je balon ispao, još uvijek su u igri jer imaju još jedan balon iste boje. Par koji najduže ostane u igri je pobjednik.
3.     Improvizirajte!
Dogovorite se s ukućanima da svatko na papir napiše jednu pjesmu ili skladbu koja mu je najdraža. Papiriće presavijte, promiješajte i neka svatko izvuče jedan. Na YouTube kanalima pronađite skladbe, možete odrediti i tko će biti DJ. Svatko mora otplesati pjesmu koju je izvukao. Nakon toga možete odrediti i pobjednika. Neka najstariji član ili članovi budu žiri. Pripremite i nagradu za pobjednika.
4.     Istražujte - Plesovi iz drugih kultura
Ples se može svrstati u tri osnovne skupine: narodni, društveni i umjetnički.
Istražite kakvi se narodni plesovi plešu u Republici Hrvatskoj. 


Pronađite snimke društvenih plesova: valcera, tanga, cha-cha-cha... i pokušajte naučiti osnovne korake. Naučite iz kojih dijelova svijeta potječu ti plesovi i pronađite ih na karti. Ovdje ćete pronaći vrlo zanimljivu interaktivnu kartu svijeta gdje to možete istraživati na zabavan  način.

Saznajte nešto više o zemlji iz koje potječu. Osmislite plesni kviz.





5.     Budi dizajner – izradi plesni kostim
Zamisli da pripremaš kostime za poznato plesno natjecanje. Izaberi ples koji ti se najviše sviđa i nacrtaj ili izradi kostim za tu vrstu plesa.
6.     Budi koreograf  - osmisli ples
Koreograf je umjetnik koji zamišlja i uvježbava ples za izvođenje na sceni. Taj ples se onda naziva koreografija. 
Osmisli ples/koreografiju za svoju zamišljenu plesnu skupinu.

Uživajte, plešite i učite!




Nema komentara:

Objavi komentar