srijeda, 1. travnja 2020.

Zaplešimo u čast proljeću uz kultni Disneyev crtić!


U skladu s nastavnim gradivom iz prirode i društva, predlažemo da djeca pogledaju prekrasan, Oscarom nagrađeni Disneyev animirani glazbeni film o proljeću - Flowers and Trees (Cvijeće i drveće). Kasnije možete i zaplesati, uz vođenu imaginaciju.
U izboru animiranih filmova koje ćemo prikazati djeci, vodimo se idejom kulturno-umjetničke vrijednosti, jednako kao i edukativnih elemenata, no ne zaboravljamo ni na kriterij zabave! Ovaj će kratki crtić zadovoljiti sve kriterije! 

PLESNA AKTIVNOST UZ CRTIĆ

Predlažemo da se nakon gledanja djeca opuste i zabave improvizirajući pokrete buđenja prirode i plesa cvijeća i drveća, baš kao i u filmu. 

Primjer: Nakon što ste malo prokomentirali crtić, a posebno animaciju (plesne pokrete), djetetu recite da se sklupča na tepih i zamisli da je maleni jaglac pod snijegom. Pustite  mu glazbu iz crtića ili neku drugu nježnu glazbu, npr. Čajkovski, Valcer cvijeća

Govorite djetetu:  
Ti si proljetni cvijet. Još zatvoren u svojem pupoljku, čučiš pod snijegom.... Snijeg se lagano topi, osjećaš kako se pretvara u kapljice vode koje umivaju tvoje lice.... Osjećaš zrake sunca na svojim malim listićima.... Osjećaš kako te mami toplina... Sunce te zove da otvoriš svoje latice... Da ih otvoriš i zaplešeš u čast proljeću.

Sada neka dijete zapleše laganim, elegantnim pokretima. Zaplešite skupa ovaj cvjetni valcer... 

ZANIMLJIVOSTI ZA RODITELJE

Flowers and Trees pripada serijalu Silly Symphony (Luckasta simfonija), koji sadrži 75 animiranih glazbenih kratkih filmova, koje je proizvela kuća Walt Disney Productions od 1929. do 1939. godine. Potražite i ostale filmove!

Ovaj je animirani film prvotno bio objavljen u crno-bijeloj tehnici, no Walt Disney se odlučio na eksperiment i film je preuređen, čime je postao prvi komercijalno objavljeni film proizveden u trobojnom Technicolor procesu s trostrukom trakom.


Crtići su prvobitno bili zamišljeni kao pratnja glazbenim skladbama i nisu sadržavali kontinuiranu priču niti trajne likove poput Mickey Mousea. S vremenom, likovi su se iskristalizirali, pa se tako u ovom serijalu prvi put pojavio Pajo Patak (Donald Duck)!

Nema komentara:

Objavi komentar