petak, 8. svibnja 2020.

Kako napisati akrostih-pjesmicu za Majčin dan?

Akrostih u književnosti je pjesma u kojoj početna slova stihova čitana odozgo prema dolje daju neku riječ. To je najčešće riječ koja označava temu pjesme, autora ili osobu kojoj je pjesma namijenjena.

Nekad su se pisali spomenari, a iz spomenara je bila poznata ova pjesmica pisana u akrostihu: 

Ti me pitaš koga volim,
Evo da ti odgovorim!
Bolje čitaj prva slova, 
Eto tebi odgovora!


Povodom Majčinog dana, prvo ćemo s djetetom porazgovarati o tome kakva je njegova majka; kako se zove, kako izgleda, kako se odijeva, što voli raditi, što posebno dobro radi, koje njeno jelo najviše voliš jesti, što ti najviše voliš raditi sa svojom majkom... Tko želi, može to i zapisati u obliku mentalne mape. (U sredini napišemo mama, a okolo granamo oblačiće sa zapisima o njoj). 

Motiviramo dijete na pisanje pjesmice o mami, jedne posebne pjesmice koja će u sebi imati skriveno ime djetetove majke. Demonstriramo kako bi to izgledalo u akrostihu. 

Dijete sada treba ispisati ime svoje majke, na način da svako slovo napiše u novi redak. Počevši s time, treba smišljati stih po stih, uz pravilo da svaki od tih stihova započinje riječju koja ima zadano prvo početno slovo. (Sve će biti kristalno jasno kad demonstriramo.)

Djetetu možemo malo pomoći potpitanjima. "Koje sve riječi znaš da počinju sa slovom M?" Kod samoglasnika/otvornika će mu biti malo teže sjetiti se primjerice veznika "a, ali, i, iako, ipak...", pa mu tako nešto možemo predložiti, a ono će lako nastaviti rečenicu samo.

Pjesmica ne mora nužno biti u rimi, i mogu reći da je ova aktivnost vrlo dobro prihvaćena od strane djece, jer samo je jedna - mama :)


Evo još jednog primjera pjesme u akrostihu:
Volim Magdalenu
Veliku radost pogled na nju daje
Oči su njene biseri što sjaje
Lice je njeno ogledalo sklada
I osmjeh ima koji sv’jetom vlada.
Misli su moje, njome omeđene
Moje su snage, pred njom pobjeđene
Amorov dodir, njena nježna ruka
Glas njen je čista harmonija zvuka.
Dobrotu neku pogled joj otkriva
A opet isti zagonetku skriva
Labirint snova, razuma i puti
Ekstaza zv’jezda, u njemu se sluti.
Naći ćeš ime i naći ćeš ženu,
U akrostihu nađi tajnu njenu.

                          Josip Vidović

Nema komentara:

Objavi komentar