petak, 29. svibnja 2020.

Ta divna, ali izumrla stvorenja

U posljednjih 500 godina izumrle su barem 82 vrste sisavaca, a oko četvrtina suvremenih sisavaca i sada je ugrožena. U sljedećih 100 godina mogla bi nestati čak polovica životinjskih vrsta koje danas poznajemo!

Djeci najpoznatija izumrla vrsta je dinosaur, a potom mamut, sabljasti tigar i možda još pokoja vrsta koju su upoznali preko slikovnica i animiranih filmova kao što je Ledeno doba. Upoznajmo kvagu, dodu, tura, tasmanijskog tigra i druge zanimljive izumrle životinje!

Za dinosaure se vjeruje da su izumrli radi velikih i naglih klimatskih promjena, a slična bi sudbina mogla zadesiti i mnoge današnje vrste. Ovaj puta uzrok promjene klime je čovjek, no nije to jedini način istrjebljenja vrsta. Djeca sigurno znaju nabrojati neke načine kojima čovjek utječe na izumiranje životinja...

Uništavanje životinjskih staništa, remećenje prirodnog hranidbenog lanca unošenjem egzotičnih vrsta, krivolov i pretjerano iskorištavanje vrsta na žalost još uvijek se događaju.

Evo nekih životinjskih vrsta koje je istrijebio čovjek: 

Kvaga (izumrla 1883.g.)

Kvaga (engl. Quagga, lat. Equus quagga) je podvrsta zebri, smeđe boje i bez pruga na stražnjem dijelu tijela. Ime je dobila po svom karakterističnom načinu glasanja.

Nekad česta životinja u Africi, vjerojatno zadnja divlja kvaga ustrijeljena je 1870-ih, a posljednji primjerak vrste uginuo je u Amsterdamskom zoološkom vrtu 1883. godine. Preparirani primjerci postoje u muzejima. 
Ovdje možete pogledati jednoipominutni film o toj životinji.


Tasmanijski tigar (izumro 1936.g.) 



Tasmanijski tigar ili psoglavi vučak (lat. Thylacinus cynocephalus; engl. thylacine) bio je mesožder-tobolčar sličan psu, s prugama na leđima. Bio je dugačak 100 do 130 centimetara, s pola metra dugim repom i snažnih čeljusti koje je mogao jako razjapiti.

Dobio je ime prema australskoj otočnoj državi Tasmaniji gdje se uspio održati sve do dolaska farmera Europljana oko 1800. godine, koji su ga tamanili pod optužbom da kolje ovce. Do tada je nastanjivao cijelu Australiju i Papua Novu Gvineju.

Posljednji je tasmanijski tigar nazvan Benjamin, umro je 1936. godine u zoološkom vrtu (pogledaj snimku) a životinja je službeno proglašena izumrlom vrstom 1986 godine. Neki sumnjaju da ipak postoji još pokoji primjerak te životinje. 


Stellerova morska krava (izumrla 1768. g.)




Neki smatraju da mala populacija ove vrste još uvijek postoji.

Stellerova morska krava (lat. Hydrodamalis gigas ; engl. Steller's Sea Cow) bila je najveći predstavnik reda Morskih krava.

Neki tvrde da je bila dugačka 9 - 10 metara, a teška i preko 10 tona, dok drugi drže da su dimenzije bile nešto manje. Koža joj je bila tamnosmeđa, katkad s bijelim točkama i crtama. Umjesto zubiju je imala rožnate ploče za drobljenje morskog bilja.

Ime je dobila po prirodoslovcu Georgu Stelleru koji ju je otkrio 1741. godine. Nastanjivala je azijsku obalu Beringovog mora. Ove su životinje uglavnom plutale po površini i nisu izlazile iz vode, a imale su slabe sposobnosti za zaranjanje, što ih je načinilo lakom metom za kitolovce i ribare. 



Tur: Europsko divlje govedo (izumrlo 1627. g.) 




Europsko divlje govedo Tur (lat. Bos primigenius; engl. Aurochs, Urus) predak je domaćeg goveda. Tur je ovjekovječen na špiljskim slikama (Lascaux, Francuska...) i rezbarijama iz mlađeg paleolitika, a navodno je Turopolje u Hrvatskoj nazvano prema toj životinji.

Posljednji primjerak ubijen je u Poljskoj, dok je u Britaniji istrijebljen već tijekom brončanog doba. U davnini je migrirao po europskom, azijskom i afričkom kontinentu 

Lubanja posljednjeg tura čuva se u Stockholmu. 


Slonovske ptice (izumrle u 16. stoljeću) 

Slonovske ptice (Lat. Aepyornithiformes ; Engl. Elephant Birds) bile su prevelike da bi opstale uz čovjeka koji ih je izlovljavao i uništavao im stanište – šume Madagaskara. Jedna od vrsta Slonovskih ptica (Lat. Aepyornis titan) težila je i preko 450 kilograma, a dosezala je do 3 metra. Nesle su jaja 160 puta veća od kokošjih, visoka oko 34 cm. Pretpostavlja se da su izumrle u zadnjih 1000 godina.

Spadaju u primitivnu skupinu ptica poznatih kao Trkačice (nojevi, nandui, kazuari, kiviji, tinamui, moavke). Imale su tri prsta na svakoj nozi i mala krila s kojima nisu mogle letjeti.

Pretpostavlja se da su Slonovske ptice nadahnule opis "Divovske ptice" u "Pričama iz Tisuću i Jedne Noći". Spominje je i Marko Polo, kada priča priču kako je Kublai Kan tražio tu pticu iz Arapskih priča po obali istočne Afrike i na Madagaskaru. 



Dodo (izumro krajem 17. stoljeća)




Dodo (lat. Raphus cucullatus, engl. Dodo), poznatiji kao „ptica dodo“ je poznata izumrla vrsta. Za nekoga tko se iznenada pojavio nakod dugog izbivanja kaže se da je kao ptica dodo. Zašto, ne znam. Možda zato što se neki još uvijek nadaju da će se vratiti ptica dodo?

Siroti Dodo simbol je i za glupost. Naime, naziv su joj dali portugalski mornari (koji su je najvjerojatnije i otkrili) jer naziv dodo sliči portugalskoj riječi za glupost. Ptica se nimalo nije bojala ljudi, a usto nije mogla letjeti i bila je teška 20 kg, pa je bila laki plijen.

Razgovor s djecom

Rekli bismo sa žaljenjem kako su sve ove prekrasne životinje zauvijek izgubljeno blago, no što mislite, bi li znanstvenici u sadašnjosti ili budućnosti mogli na neki način oživjeti ove životinjske vrste i bi li to bilo pametno i opravdano? Objasnite svoje odgovore.

Nema komentara:

Objavi komentar