četvrtak, 21. svibnja 2020.

Učiteljice, je li istina da leptiri žive samo jedan dan?



Često čujemo da leptiri žive samo jedan dan. To je zanimalo i prvašića Lovru, pa smo odlučili zajedno to provjeriti, i usput poslušati hrvatsku verziju poznate pričice o vrlo gladnoj gusjenici.

Leptiri su vrsta kukca. Život leptira sastoji se od četiri dijela, a u svakome, on se pretvara u nešto drugo, odnosno izgleda drugačije. To se zove metamorfoza. (Pokušaj izgovoriti.)

Leptir je prvo majušno jajašce. Iz jajeta se nakon 5 do 10 dana izlegne larva (gusjenica).
Gusjenica mora jako puno jesti da bi narasla, i to čini 2 do 4 tjedna.
Nakon tega se pretvara u kukuljicu. Unutar kukuljice dolazi do preobrazbe u leptira koja traje 10 do 15 dana. Konačno, leptir izlazi van kukuljice!

O gladnoj gusjenici postoji kultna dječja slikovnica, originalno na engleskom jeziku, no sada postoji i hrvatsko izdanje, vrlo zanimljivo, jer ujedno učimo o danima u tjednu i o brojevima.

Koliko dugo žive leptiri ovisi o mnogo stvari.

  • Leptir manje veličine će živjeti kraće od većeg leptira.
  • Leptiri u toplijim krajevima će živjeti dulje od onih u hladnijim dijelovima
  • Neki leptiri prije dolaska hladnijeg vremena putuju u toplije krajeve, dok drugi spavaju zimski san do povratka toplijeg vremena i time dulje žive. 

Postoje vrste leptira koje žive jedan ili dva dana (vrste Lycaena phlaeas Cupido minimus), dok recimo leptir monarh može živjeti od 6 do 12 mjeseci. Ipak, prosječan životni vijek većine leptira iznosi oko dva tjedna.

Dakle, što možemo zaključiti, koji je odgovor na Lovrino pitanje?
(...)

Nema komentara:

Objavi komentar