subota, 13. veljače 2021.

Ispričaj što osjećaš! - pedagoška igra


Djeca vole razgovarati o stvarnim ili o mogućim situacijama iz života, davati mišljenja, preispitivati se i uspoređivati se s drugima. Ova igra osmišljena je za emocionalni i socijalni razvoj djeteta. D
jeci čitamo kratki scenarij događaja koji bi trebao izazvati emocije, a njihov je zadatak imenovati svoje osjećaje, detaljno ih objasniti i predvidjeti svoje daljnje postupke. 

Jedno dijete odgovara, a potom ga ostali mogu nadopuniti. Mnoge će ruke biti u zraku jer djeca će htjeti dati vlastiti sud ili viđenje situacije, pa ćemo imati zanimljive rasprave o dječjim emocijama, njihove autentične nagonske ekspresije. Pustite ih da kažu koliko bi bili ljuti (na primjer), a onda ih suptilnim potpitanjima navedite na zaključke o uzrocima i posljedicama vlastitih postupaka. 

Ovo posljednje ima posebnu pedagošku vrijednost, jer imamo priliku iz dubinski oblikovati dječje ponašanje, usmjeriti ga na odgovornost i pozitivne stavove. Pozitivni stavovi vrlo su svojstveni djeci, i to je ono predivno što ćete zacijelo čuti iz njihovog izlaganja.

Bonus ove aktivnosti svakako je i nadopuna vokabulara, pa na kraju svakog dječjeg izlaganja, kad iscrpimo njihova nabrajanja, možemo dodati sinonime i varijacije mogućih osjećaja.

Podsjetnik/lista riječi i izraza kojima bismo mogli opisati osjećaje u ovim scenarijima: 

Sreća, veselje, radost, uživanje, ushićenost, razdraganost, nježnost, oduševljenje, smijeh, ponos, uzbuđenost, iščekivanje, zadovoljstvo, "drhtanje od sreće", zabavljenost, zaigranost, zamišljenost, "glava u oblacima", zaljubljenost, zainteresiranost, ljubaznost, povjerenje, prihvaćanja, ljubav, vjernost, odanost, požrtvovnost, zahvalnost, ponos, hrabrost, zadovoljstvo, suosjećajnost, strpljivost, upornost, pravednost, iskrenost, odgovornost, dobronamjernost, dobrodušnost, poštovanje, suradnja, pristojnost, iznenađenost, znatiželja, poštenje ...

Tuga, žalost, potištenost, sram, posramljenost, depresija, bol, nesreća, strah, strašljivost, ljutnja, bijes, uvrijeđenost,  "biti šokiran", "biti pod stresom", nervoza, napetost, oprez, nesigurnost, zabrinutost, nepovjerenje, bol, neutješnost, razmaženost, razočaranje, ogorčenost, uzrujanost, mržnja, dosada, usamljenost, nezadovoljstvo, nestrpljivost, nepoštenje, neodgovornost, nepravednost, ljubomora, neiskrenost, neprijateljstvo, oholost, bahatost, lijenost, neumjerenost...

Prijedlog scenarija za aktivnost Opiši što osjećaš!

1. Rođendan ti je, i spremaš proslavu. Na proslavi se nije pojavio tvoj najbolji prijatelj. 

2. Na televiziji si vidio/vidjela kako je čovjek spasio djevojčicu koja je pala u rijeku. Razmišljaš o tome kako se osjećao čovjek, kako djevojčica, a kako njeni roditelji.

3. Roditelji su ti obećali da ćeš za mjesec dana dobiti psa. Na kalendaru svakoga dana križaš datume i brojiš kad će doći taj dan…

4. Neki čovjek se namjerno vozio u autobusu bez karte, i onda je vikao i vrijeđao kontrolora karata koji ga je uhvatio na djelu. Kako se osjeća putnik, a kako kontrolor? Kako se osjećaju drugi putnici koji su kupili karte?

5. Tvoja simpatija zaljubljena je u nekog drugog, a tebe niti ne gleda.

6. Netko je razbio loptom prozor i tebe su optužili, a nije tvoja krivica! Svi viču na tebe.

7. Prošle godine proljeće je bilo sunčano i lijepo, a ove godine svakog dana pada kiša.

8. Imaš novu frizuru, ali primjećuješ da ti se neki iz razreda smiju.

9. Dva sata gradiš toranj od kocaka, da bi se na kraju, kad si htio/htjela staviti zastavicu na vrh, sve srušilo.

10. Učiteljica je upravo najavila da će cijeli razred ići na izlet vlakom na more!

11. Dobio/dobila si jedinicu iz testa. Roditelji su očekivali da ćeš dobiti barem četvorku.

12. Kupio/kupila si u trgovini igračku koja se odmah raspala sama od sebe, a trgovac ne želi vratiti novac jer kaže da je to bila tvoja greška.

13. Pobijedio/pobijedila si u igri Monopoly i svi ti čestitaju. Ipak, ti znaš da si varao/varala u igri. Kako se sad osjećaš? Kako ćeš se ponašati?

14. Znamo da nisi lopov, ali zamisli situaciju da si recimo uhvaćen/uhvaćena u krađi čokoladice u dućanu. Kako bi se osjećao/osjećala?

15. Spasio/spasila si ptičicu koju je umalo ugrabio mačak. 

16. Tomislav je dobio malog brata. Čini mu se svi samo vrte oko te male bebe sada, a njega kao da su baš svi zaboravili. Kako se Tomislav osjeća?

17. Upravo si vidio/vidjela kako se auto sudario u drvo.

18. Tvoj košarkaški tim je pobijedio u utakmici!

19. U mračnoj uličici pred tobom se stvorio velik pas koji reži na tebe.

20. Na selu imaš prilike igrati se s malim pačićima.

21. Cijeli dan si učio/učila i pisala zadaću, a onda još moraš i na trening.

22. Za kućnog ljubimca imaš zlatnu ribicu. Jednog dana, ribice više nije bilo. Mama je rekla da je ribica na žalost uginula.

23. Ležiš u svojoj novoj sobi, gledaš u svoje nove igračke, lijepu odjeću i jedeš ukusan kolač kojeg ti je mama napravila. Razmišljaš i o tome kako neka djeca nemaju ništa. 

24. Tvoj brat dobio je novi tablet, a ti nisi.

25. U vrtu su zelene jagode. Svakog dana gledaš jesu li postale crvene, kako bi ih mogao/mogla pojesti.

26. Tanjin pas je odlutao. Već se spušta noć, a Tanja ga nije pronašla i ne zna gdje bi ga još mogla potražiti. Počinje padati i kiša.

27. U tvoj razred ide jedna Ana koju poznaješ još od vrtićkih dana. Ona ti je uvijek pomagala i igrala se s tobom, branila te od Marka koji te često zadirkivao, uvijek te izabere u svoj tim kad igrate graničara i sve s tobom dijeli. Kakva je Ana djevojčica?

28. Neki dječak praćkom gađa vrapčiće. Kakav je on dječak? Što osjećaš prema njemu? Što osjećaš prema pticama? 


Nema komentara:

Objavi komentar